Η τεχνητή νοημοσύνη της Google μπορεί να ανιχνεύσει καλύτερα τον καρκίνο του πνεύμονα από τους ακτινολόγους

Το σύστημα εντοπίζει ύποπτες περιοχές του πνεύμονα και κάνει εκτιμήσεις για την πιθανότητα να πρόκειται για καρκίνο.
utah778 via Getty Images

Οι μηχανικοί της Google έχουν αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ικανό να διαγνώσει τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους γιατρούς.

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature Medicine, οι ερευνητές εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ένα πρόγραμμα της εταιρείας κολοσοού για την ανίχνευση της κακοήθειας με ποσοστό επιτυχίας 94,4%.

Παρόλο που το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Google AI εξακολουθεί να θεωρείται έργο σε εξέλιξη, προσφέρει μια πρώτη εικόνα από αυτό που μπορεί να πετύχει η τεχνολογία στο εγγύς μέλλον.

WPVI – Philadelphia

Διάγνωση ασθενειών με... δεδομένα

Όταν τα συγκεκριμένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τροφοδοτηθούν με τα απαραίτητα δεδομένα που απαιτούνται, μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετές ασθένειες που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολες ή πολύ χρονοβόρες για να ανιχνεύσουν οι γιατροί.

Τα συγκεκριμένα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα λειτουργούν με αλγόριθμους για να βοηθήσουν στην τελειοποίηση των αναζητήσεών τους. Όσο περισσότερες πληροφορίες λαμβάνουν, τόσο καλύτερα γίνονται στην διάγνωση ασθενειών.

Έτσι, στα άμεσα πλάνα της Google είναι τόσο η δημιουργία ενός συστήματος που θα βοηθήσει σημαντικά τους οφθαλμίατρους να προλαμβάνουν την τύφλωση από τον διαβήτη των ασθενών, αλλά και ένα μικροσκόπιο που θα ανιχνεύει τους κακοήθεις όγκους.

«Έχουμε μερικούς από τους μεγαλύτερους υπολογιστές στον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ. Ντάνιελ Τσε, ερευνητής της Google και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

MicroStockHub via Getty Images

Η ανίχνευση του καρκίνου

Σε τι διαφέρει, όμως, το πρόγραμμα της Google από τις ακτινογραφίες; Ο Δρ. Τσε έχει την απάντηση.

Οι ακτινογραφίες μπορούν να εντοπίσουν ορισμένους καρκίνους στους ασθενείς, ενώ μπορούν επίσης να εντοπίσουν συγκεκριμένες κηλίδες που κινδυνεύουν να αναπτυχθούν σε κακοήθειες. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να ομαδοποιήσουν τους ασθενείς τους με βάση τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο και να προσδιορίσουν εάν χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση.

Ωστόσο, αυτές οι ιατρικές εξετάσεις έχουν τους περιορισμούς τους. Όχι μόνο μπορούν να «παραβλέψουν» όγκους στους ασθενείς, αλλά μπορούν επίσης να διαβάσουν εσφαλμένα καλοήθεις κηλίδες για καρκινικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γιατρούς να συστήσουν στους ασθενείς άσκοπες βιοψίες και χειρουργικές επεμβάσεις.

Για να διευκολύνουν τη διάγνωση, οι ερευνητές της Google ανέπτυξαν ένα νευρωνικό δίκτυο με πολλά στρώματα επεξεργασίας. Σε αυτό μελετήθηκαν εκατοντάδες ακτινογραφίες ασθενών. Μερικοί από τους ασθενείς είχαν όντως καρκίνο του πνεύμονα, ενώ μερικοί όχι. Μερικοί εντοπίστηκαν επίσης με οζίδια, τα οποία αργότερα εξελίχθηκαν σε κακοήθειες, πράγμα που δεν είχαν εντοπίσει οι ακτινογραφίες.

Από τα συνολικά 6.716 περιστατικά ασθενών, το πρόγραμμα ανίχνευσης ήταν σε θέση να κάνει 94% ακριβή διάγνωση. Κατάφερε να ανιχνεύσει με απίστευτη λεπτομέρεια τον καρκίνο, κάτι που οι ιατρική κοινότητα ήταν αδύνατο να καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το «έξυπνο» σύστημα θα βελτιώσει τη διαχείριση και την έκβαση της ασθένειας των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, αν και προς το παρόν χρειάζεται να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Μεγάλες κλινικές μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση μέσω απεικονιστικών μεθόδων μπορεί να μειώσει τα ποσοστά των θανάτων.

Πηγή: Techtimes

Δημοφιλή