Η τελευταία πράξη γενναιότητας του Τζον Μακέιν

Η τελευταία πράξη γενναιότητας του Τζον Μακέιν
Charles Mostoller / Reuters

Δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη θεραπεία για τον καρκίνο που έχει στον εγκέφαλο ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζον Μακέιν, όπως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Παρασκευής. Η σύζυγός του, Σίντι Μακέιν, μέσω του λογαριασμού της στο twitter ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό τhw το διάστημα αυτό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία το 2008 διαγνώστηκε στα 80 του χρόνια ε με όγκο στον εγκέφαλο, ενώ αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του εξαιτίας της ασθένειας. Η ιστολογική ανάλυση μετά την επέμβαση αποκάλυψε ότι ο θρόμβος είχε σχέση με το γλοιοβλάστωμα που αρχικά εντοπίστηκε πίσω από το αριστερό του μάτι.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης σχετικά με την ασθένειά του, τη συμπαράστασή τους έσπευσαν να εκφράσουν τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ήταν πάντα μαχητής. Η Μελάνια κι εγώ στέλνουμε τις σκέψεις και τις ευχές μας στον γερουσιαστή Μακέιν, τη Σίντι και ολόκληρη την οικογένεια», ήταν το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ενώ από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τονίσει πως «ο Τζον Μακέιν είναι ένας Αμερικανός ήρωας, από τους πιο γενναίους μαχητές που έχω γνωρίσει. Ο καρκίνος δεν ξέρει με ποιον τα ’βαλε. Δώστου να καταλάβει, Τζον».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Τζον Μακέιν βρίσκεται κοντά στον θάνατο. Το 1967 επέζησε του τρομερού ατυχήματος στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Forrestal, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, όπου 134 ναύτες έχασαν τη ζωή τους. Τον ίδιο χρόνο και ειδικότερα το μήνα Οκτώβριο, το αεροπλάνο που οδηγούσε κατερρίφθη και στη συνέχεια ο ίδιος έμεινε πεντέμισι χρόνια σε φυλακή, αιχμάλωτος των Βιετκόγκ. Τη δεκαετία του 1990 υπέστη τουλάχιστον τρεις φορές επεμβάσεις για αφαίρεση μη επιθετικού μελανώματος.

Κι αν αναρωτιέστε για την εμπλοκή του σε όλα αυτά, υπενθυμίζουμε πως ο Μακέιν δεν υπήρξε απλά ένας άνθρωπος που έτυχε να περάσει από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αλλά ένα πρόσωπο που αναμφισβήτητα έχει κερδίσει το σεβασμό των Αμερικανών πολιτών αλλά και των πολιτικών του αντιπάλων για το ήθος που αποπνέει.

Charles Mostoller / Reuters

Ο Τζον Μακέιν είναι γόνος οικογένειας στρατηγών που έγινε πιλότος, πολέμησε στο Βιετνάμ, έμεινε για έξι χρόνια κρατούμενος στο Βιετνάμ και υπέστη βασανισμούς. Πρόκειται για έναν ήρωα που ομολογουμένως χαίρει του σεβασμού των Αμερικανών, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν τον εξέλεξαν.

Ο κάποτε υποψήφιος για το Λευκό Οίκο εξάλλου διεκδίκησε αξιώματα χωρίς την υποστήριξη του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, χωρίς πολλά χρήματα -υπήρξε, άλλωστε, υπέρμαχος της αναμόρφωσης του αμερικανικού συστήματος πολιτικών χορηγιών- και έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο του «αυτοδημιούργητου» πολιτικού.

Ο Μακέιν, που ήταν γνωστός γιατί εξέφραζε πάντα τη γνώμη του χωρίς δισταγμούς, είχε συγκρουστεί έντονα τα δύο τελευταία χρόνια με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι ο Μακέιν «δεν ήταν ήρωας πολέμου» επειδή κρατήθηκε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ επί 5,5 χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα ότι του ίδιου «του αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίστηκαν».

Jonathan Ernst / Reuters

Για τη ζωή του

Ο Τζον Μακέιν γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1936 σε ένα Αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Παναμά. Ο πατέρας του ήταν στρατιώτης του Αμερικανικού Ναυτικού. Ο ίδιος, αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία το 1958 και έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε και συνελήφθη ως κρατούμενος πολέμου από τους Βιετκόνγκ. Κρατήθηκε από το 1967 μέχρι το 1973 ενώ τα βασανιστήρια που δέχθηκε του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες.

Η καριέρα του στο Ναυτικό έληξε το 1981. Ο Μακέιν, μετακόμισε στην Αριζόνα και μπήκε στην πολιτική. Το 1982 εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε δύο θητείες. Το 1986 εξελέγη για πρώτη φορά γερουσιαστής, ενώ επανεξελέγη το 1992, το 1998, το 2004, το 2010 και το 2016. Αν και γενικά υπηρετούσε συντηρητικές αρχές, οι συχνές διαφωνίες του με την επίσημη γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγιναν θέμα στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το 1989 το όνομά του ενεπλάκη σε ένα σημαντικό οικονομικό σκάνδαλο. Τα επόμενα χρόνια πρότεινε με επιτυχία οικονομικές μεταρρυθμίσεις, και εργάστηκε για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Βιετνάμ. Τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Πολέμου στο Ιράκ, και υποστηρίζει πως ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το 2000 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά έχασε από τον Τζωρτζ Μπους. Το 2008 ήταν και πάλι υποψήφιος, αυτή τη φορά κερδίζοντας το χρίσμα για τη συμμετοχή του στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές. Απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος, καθώς έχασε στις εκλογές από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοφιλή