Για όλους εμάς που αγαπάμε τον καφέ, είναι τρομερά δύσκολο να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ημέρα χωρίς την πρωϊνή μας δόση καφεΐνης.
Και ναι μεν όλοι συμφωνούμε ότι ο καφές είναι θαυμάσιος και απαραίτητος, αλλά υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι παρασκευής του - κάποιοι εκ των οποίων απαιτούν περισσότερο χρόνο - που έχουν ως αποτέλεσμα διαφορετικές γεύσεις, περιεκτικότητα καφεΐνης και εφέ.
″Το πώς μας κάνει να αισθανόμαστε ο καφές, έχει σχέση με την ποιότητα, την ποσότητα και την προετοιμασία” εξηγεί η Ντανιέλ Ράιαν Μπρόιντα, ειδική στις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής καφέ. ”Ο καφές είναι πηγή αντιοξειδοτικών, περιέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και επιδρά θετικά στη μνήμη, την διάθεση και την συγκέντρωσή μας. Μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει πονοκεφάλους, αφυδάτωση, άγχος και υπερκινητικότητα.”
Πώς, λοιπόν, θα φτιάξουμε το τέλειο φλυτζάνι καφέ, που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, θα έχει θαυμάσια γεύση και θα ταιριάζει στον τρόπο που ζούμε; Πολύ συχνά, η απάντηση είναι ο τρόπος παρασκευής του.
Ιδού, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις διαφορετικές καφετιέρες και τους τρόπους παρασκευής καφέ, ώστε να βρούμε ποιός μας ταιριάζει καλύτερα.
Αν σας αρέσουν τα τεμπέλικα πρωϊνά και θεωρείτε εαυτόν γνώστη του καφέ: Καφετιέρα Ζεστής Εκχύλισης
Αν είστε τύπος που θέλετε να αράζετε στην πολυθρόνα σας, με την εφημερίδα σας - χάρτινη ή ηλεκτρονική - και το τέλειο φλυτζάνι καφέ, η καφετιέρα ζεστής εκχύλισης είναι η καλύτερη μέθοδος για σας. Ρίχνετε νερό που μόλις έχει φτάσει στο σημείο βρασμού, αργά-ργά, πάνω στους αλεσμένους κόκκους καφέ και το υγρό περνάει στο φλυτζάνι σας μέσω φίλτρου.
″Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος παρασκευής καφέ στο σπίτι, για τους μπαρίστα και τους γνώστες του καφέ” λέει ο Τζι Τσο, πρώην μπαρίστα και ιδρυτής του μπλογκ Coffee at Three. ” Θέλει λίγη προπόνηση μέχρι να μάθει κανείς τον τρόπο, αλλά όταν τελειοποιηθεί, ο καφές είναι γευστικότατος. ”
Η περιεκτικότητα της καφεΐνης κυμαίνεται ανάμεσα στα 80 και 150 μικρογραμμάρια ανά φλυτζάνι.
Αν είστε βιαστικός τύπος και θέλετε να πιείτε τον καφέ σας μόλις ανοίξετε τα μάτια σας: Μπουκάλι Cold Brew
Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε καφέ cold brew στο σπίτι, είναι να προσθέσουμε καφέ και νερό σε ένα μπουκάλι και να το αφήσουμε στο ψυγείο όλη νύχτα. Εν ολίγοις, αυτό το είδος του καφέ απαιτεί την λιγότερη δουλειά κι όταν ξυπνάμε το πρωί, είναι έτοιμος.
Ενα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου, είναι το ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη ποιότητα καφέ, διότι η ψυχρή εκχύλιση κάνει τον καφέ πιό απαλό και λιγότερο πικρό και ακόμα και ο μέτριος καφές, έχει πολύ καλή γεύση.
Αν τον πιούμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη είναι υψηλή - 200 mg ανά φλυτζάνι. Αν όμως τον αραιώσουμε με νερό, πέφτει στα 50 mg.
Αν δεν είστε καθόλου πρωϊνός τύπος: Μία κλασσική καφετιέρα φίλτρου
Αν είστε τύπος που πατάει το snooze στο ξυπνητήρι καμμιά δεκαριά φορές κάθε πρωί, η κλασσική καφετιέρα φίλτρου είναι η τέλεια επιλογή. Είναι εύκολη και τα νέα μοντέλα προγραμματίζονται, έτσι ώστε ο καφές σας να είναι έτοιμος όταν αποφασίσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Αυτός ο τρόπος παρασκευής απαιτεί την λιγότερη δουλειά, δεδομένου ότι όλα γίνονται αυτόματα. Και η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά, είναι ο φρεσκοκομμένος καφές.
Η περιεκτηκότητα καφεΐνης κυμαίνεται από 80 έως 250 mg. και εξαρτάται από το πόσο βαρύ προτιμάτε τον καφέ σας.
Αν ξυπνάτε χαράματα και θέλετε να πιείτε το λάτε σας: Εσπρεσιέρα
Αν σηκώνεστε από το κρεβάτι με την ανατολή κι έχετε την ενέργεια να φτιάξετε στο σπίτι το αγαπημένο σας ρόφημα από το Starbucks, χρειάζεστε μία εσπρεσιέρα - απλώς να ξέρετε ότι είναι από τους ακριβότερους τρόπους παρασκευής καφέ και χρειάζεται αρκετή προπόνηση για να πετύχετε τον τέλειο εσπρέσο (δεν μιλάμε για μηχανές που δουλεύουν με κάψουλες).
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη, είναι σταθερή στον εσπρέσο και είναι περίπου 75 mg. ανά φλυτζάνι.
Αν έχετε αρκετό χρόνο το πρωί και δεν σας πειράζει να καθαρίζετε: Καφετιέρα French press
Η καφετιέρα French press είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος παρασκευής ζεστού καφέ, δεδομένου ότι το μόνο που χρειάζεται είναι καφές και ζεστό νερό.
Το καθάρισμά της θέλει λίγη δουλειά, λόγω του φίλτρου και γι αυτό είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιούμε λίγο πιο χοντροαλεσμένο καφέ, που δεν περνάει από το φίλτρο στο φλυτζάνι μας. Το μυστικό της επιτυχίας; Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να φτάσει λίγο πριν το σημείο βρασμού, διαφορετικά ο καφές θα καεί.
Αν όμως ο καφές ”σας πιάνει”, καλό είναι να αποφύγετε αυτή τη μέθοδο, διότι έχει την πιο υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης - από 80 έως 100 mg. ανά φλυτζάνι.