Ένας νέος εργασιακός ορίζοντας ανοίγεται μπροστά μας γεμάτος με ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
“Κάποιοι φοβήθηκαν πως με την τηλεργασία όλα θα καταρρεύσουν. Τελικά οι άνθρωποι αποδείχθηκαν πολύ πιο παραγωγικοί από το αναμενόμενο. Και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ότι τώρα είναι ακόμα πιο παραγωγικοί”.
Αυτό δήλωσε ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg για την διάδοση της τηλεργασίας στην εποχή του covid-19. Με την άποψη του συμφωνεί και η πλειοψηφία στελεχών και εργαζομένων που η πανδημία ανάγκασε να προσαρμοστούν γοργά στις νοοτροπίες, τις τεχνολογίες και τις πρακτικές που απαιτεί η εργασία εξ′ αποστάσεως.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε ιδιαίτερα τα στελέχη των επιχειρήσεων αλλά που έγινε ιδιαίτερα επίκαιρο στην Covid-19 εποχή. Τα στοιχεία είναι σαφή.
Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ερευνών Gartner το 80% των CEOs διεθνώς σχεδιάζουν να επιτρέψουν στους εργαζόμενους τους να εργάζονται και από το σπίτι ακόμα και μετά την πανδημία.
Από αυτούς ένα 47% θα δώσουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε πλήρες ωράριο - full time - από το σπίτι. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνει και η εταιρεία PwC, που υπολογίζει ότι το ποσοστό των στελεχών που θεωρούν ότι η τηλε-εργασία ήρθε για να μείνει φτάνει το 78%.
Την ίδια στιγμή έρευνες τους διεθνούς ιστότοπου απασχόλησης Flexjobs μετρούν στο 65% τους εργαζόμενους που θα ήθελαν να διατηρήσουν καθεστώς πλήρους απασχόλησης μέσω τηλε-εργασίας και μετά την πανδημία ενώ, άλλο ένα 31% επιθυμεί ένα “υβριδικό” μοντέλο απασχόλησης που συνδυάζει τηλεργασία μαζί με παραδοσιακή μορφή απασχόλησης.
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους μάλιστα θα συζητούσε ακόμα και μια μικρή μείωση του μισθού του προκειμένου να παραμείνει σε καθεστώς πλήρους τηλεργασίας και 4 στους 5 θα έδειχναν μεγαλύτερη πίστη στον εργοδότη που θα τους έδινε αυτή τη δυνατότητα.
Τα οφέλη της τηλεργασίας ήταν ήδη γνωστά για χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο. Κυρίαρχα ήταν η μείωση στα λειτουργικά κόστη σε κτίρια και υποδομές καθώς και η εξάλειψη των εταιρικών “μικροπολιτικών” τριβών και των αντιπερισπασμών που κόστιζαν χιλιάδες εργατοώρες στις επιχειρήσεις.
Αν και ο φόβος ήταν ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία θα έφθινε σε αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα καθώς η απουσία της φυσικής παρουσίας του “προϊστάμενου” θα έδινε την ευκαιρία σε όποιον ήθελε να μην δουλέψει, τελικά ο παγκόσμιος ιστός αποδείχθηκε όχι μόνο παραγωγικότερος αλλά και ασφαλέστερος για τις εταιρείες.
Μελέτη της Boston Consulting Group έδειξε ότι το 75% των τηλε-εργαζομένων διατηρούν ή και αυξάνουν την ατομική απόδοσή τους και το 51% διατηρεί την απόδοση του ακόμα και σε ομαδική εργασία.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι όχι μόνο προσαρμόστηκαν, αλλά εκτίμησαν και τις αλλαγές που έφερε η τηλε-εργασία στη ζωή τους. Για παράδειγμα την απαλλαγή από την καθημερινή μετακίνηση -που τους εξασφάλισε δυο με τέσσερις έξτρα ώρες ελεύθερες στο 24ωρο τους και μείωσε το κόστος βενζίνης και συντήρησης οχημάτων εξοικονομώντας έτσι χρήματα από τον μισθό τους- αλλά και την αίσθηση ότι αποκτούν μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους. Από το ότι μπορούν να δουλέψουν από όπου και αν βρίσκονται μέχρι το ότι μπορούν να απολαύσουν το μεσημεριανό τους διάλειμμα τρώγοντας μαζί με τα παιδιά τους.
Επιπλέον έρευνες όπως αυτή της Global Workplace Analytics για την τηλε-εργασία έχουν εντοπίσει πολύτιμα δεδομένα. Η IBM κατάφερε να μειώσει το κόστος της σε ενοίκια κατά 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Στη Sun Microsystems το 60% του χρόνου που οι υπάλληλοι απαλλάχθηκαν από το μποτιλιάρισμα το επένδυαν στην εργασία τους.
Αντίθετα μειώθηκαν οι άτυπες άδειες ασθενείας (78% των οποίων αποδίδονται στο ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει στη δουλειά και όχι λόγω ασθένειας) και οι πραγματικά ασθενείς μπορούσαν να είναι επιστρέψουν γρηγορότερα στα καθήκοντα τους, αφού δουλεύοντας από απόσταση μπορούσαν να δουλεύουν (αν θέλουν και μπορούν) ακόμη και πριν αναρρώσουν πλήρως χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν τους συναδέλφους τους στο γραφείο.
Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας επωφελούμενοι από όλα όσα θετικά έχει να μας προσφέρει αλλά και βρίσκοντας τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας θέτει. Το executive coaching και το career coaching είναι από τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα μας έτσι ώστε να γίνουμε κομμάτι της νέας εποχής.