Το δράμα έλαβε τέλος. Η Τερέζα Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και παραμένει στην θέση της - για την ώρα. Τι σημαίνουν όλα αυτά για το Brexit, όμως; Ολη αυτή η περιπέτεια των Συντηρητικών κάνει την δουλειά της βρετανίδας πρωθυπουργού πιό εύκολη ή πιό δύσκολη; Πόσο επηρεάζουν τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση;
Σε πρώτο επίπεδο, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Κι αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα κάθε πολιτικού δράματος. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, κάποια από τα μέλη της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ερευνας (οι βουλευτές των Συντηρητικών που είναι υπέρ του Brexit) έχουν θυμώσει πολύ. Υπάρχουν γκρίνιες για «βρώμικα κόλπα», για συμμάχους της Μέι οι οποίοι υπέγραψαν επιστολές υπέρ της πρότασης μομφής επίτηδες, για να εξασφαλίσουν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην πιό ευνοϊκή στιγμή για την Πρωθυπουργό - πριν την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες προς αναζήτηση νέων υποχωρήσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ψίθυροι ότι μερικοί εκ των υποστηρικτών του Brexit σκέφτονταν να ψηφίσουν κατά της Μέι.
Ωστόσο ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα - και ειδικά τα Χριστούγεννα - και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την επιστροφή των βουλευτών με τον Καινούργιο Χρόνο για να δούμε πόσος θυμός κατάφερε να επιβιώσει μεταξύ γαλοπούλας και κρεατόπιτας. Και αν η Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας (ERG) θα αποδειχθει καλή στην θεωρία και όχι στην πράξη - όπως έχει συμβεί πολύ συχνά στο παρελθόν. Αν επαναληφθεί το ίδιο, θα είναι σαν να μην άλλαξε απολύτως τίποτα.
Η Τερέζα Μέι θα συνεχίσει να μην έχει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει το σχέδιο συμφωνίας από την Βουλή. Θα συνεχίσει να είναι η περήφανη κάτοχος μιας συμφωνίας για το Brexit η οποία δεν αρέσει ούτε στους υποστηρικτές, ούτε στους εχθρούς του. Θα πάει στις Βρυξέλλες αναζητώντας «διαβεβαιώσεις» που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να κρατούν τα κλειδιά της επόμενης φάσης αυτής της μαρτυρικής διαδικασίας.
Πρώτον, διότι η Μέι χρειάζεται κάτι για την Ιρλανδία. Και φαίνεται όλο και πιθανοτερο ότι η λύση θα βασιστεί στο μοντέλο των παραχωρήσεων που εξασφάλισε η Κοπεγχάγη μετά το Δανέζικο δημοψήφισμα για την Συνθήκη του Μάαστριχτ. Με λίγα λόγια, μία συμφωνία με τις ευλογίες της ΕΕ και του ΟΗΕ, την οποία η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορέσει να πουλήσει σαν «διεθνή συνθήκη» η οποία εξασφαλίζει εγγυήσεις - χωρίς καμμία αλλαγή στην συμφωνία της εξόδου από την ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες μπορούν να βοηθήσουν την Μέι και με άλλον ένα τρόπο. Ενα απο τα προβλήματά της είναι η τεράστια ποικιλία διαφωνιών με το σχέδιό της στο εσωτερικό. Η μία ομάδα θέλει να το καταψηφίσει επειδή δεν θέλει συμφωνία. Η άλλη ομάδα επειδή δεν θέλει το Brexit. Αυτές οι ομάδες δεν πρόκειται να πειστούν για να υποστηρίξουν οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από την ΕΕ.
Υπάρχουν όμως κι εκείνοι - τόσο μέσα στο κόμμα της Μέι όσο και στην επίσημη αντιπολίτευση - οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει μία καλύτερη διαπραγμάτευση. Αλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εξασφαλιστεί συμφωνία χωρίς ρύθμιση για τα Ιρλανδικά σύνορα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία μπορεί να καρπωθεί τα οφέλη της κοινής αγοράς χωρίς να είναι πλήρες μέλος της.
Αν οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Μέι, θα μπορούσαν να ρυθμίσουν αυτά τα θέματα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να προσθέσει στα συμπεράσματά του ένα κεφάλαιο στο οποίο να τονίζει ότι οποιοσδήποτε κι αν είναι ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, κάθε συμφωνία εξόδου θα περιλαμβάνει την ρύθμιση για τα ιρλανδικά σύνορα και καμμία εμπορική συμφωνία δεν μπορεί να υπονομεύσει τις τέσσερις ελευθερίες.
Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την συνέχεια της διαπραγμάτευσης με μεγαλύτερη εντιμότητα. Αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, οι επιλογές είναι δύο: η συμφωνία, καμμία συμφωνία ή όχι Brexit. Τα μέτωπα εναντίον της συμφωνίας και εναντίον του Brexit δεν πρόκειται να νικηθούν. Αν όμως η μέση λύση κινηθεί προς την κατεύθυνση της συμφωνίας και όχι προς τα δύο αυτά μέτωπα, η Μέι μπορεί να εξασφαλίσει κάποιες ψήφους.
Και παράλληλα με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, το ρολόι χτυπάει και για το Brexit. Οσο περνάει ο χρόνος, τόσο περιορίζονται οι επιλογές.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όμως. Κάθε άλλο, για την ακρίβεια. Οι αριθμοί στην Βουλή παραμένουν όπως ακριβώς ήταν και πριν την ομφαλοσκόπιση των Συντηρητικών. Κι όπως ακριβώς υποψιάζονταν πολλοί πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση μπορεί να μπει στον πειρασμό να χάσει με μικρή διαφορά την πρώτη ψηφοφορία για το σχέδιο συμφωνίας του Brexit και να ξαναπροσπαθήσει λίγο αργότερα, μετά από μερικές επιφανειακές αλλαγές.
Οτιδήποτε κι αν συμβεί στο μέλλον, το βέβαιο είναι ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός κέρδισε μία μάχη η οποία της επιτρέπει να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει την πιό μεγάλη πρόκληση της καριέρας της. Θαυμάζουμε την αντοχή της αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να θαυμάσουμε και τις πιθανότητες επιτυχίας της.