Ευρωπαίοι ερευνητές δήλωσαν την Τετάρτη ότι το 2019 ήταν το δεύτερο πιο καυτό έτος στην ιστορία, όσο ακτιβιστές και επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει επειγόντως να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να λάβουμε δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύθηκαν από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικος(C3S), μια υπηρεσία παρακολούθησης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέδειξαν μια σειρά οδυνηρών συνεπειών για τον πλανήτη: Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ζεστός , οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα, η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς, ενώ όλο και περισσότερα ζώα πεθαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
«Το 2019 ήταν ακόμη ένα εξαιρετικά θερμό έτος. Στην πραγματικότητα, ήταν το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως στο σύνολο των δεδομένων μας, με πολλούς από τους μήνες του να σπάνε ρεκόρ», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοτέμπο, επικεφαλής της C3S.
Μόνο το 2016 ήταν θερμότερο, αλλά μόλις κατά 0.04 βαθμών Κελσίου. Η δεκαετία που αφήσαμε πίσω μας ήταν η πιο ζεστή, σημειώνουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα έρχονται την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να εκτυλίσσεται εδώ και μήνες μια αξιοσημείωτη τραγωδία, οι σοβαρές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Μέχρι στιγμής έχουν καεί 12 εκατομμύρια στρέμματα. Τουλάχιστον 24 άτομα έχουν σκοτωθεί, περισσότερα από 2.600 σπίτια έχουν καταστραφεί και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τις ζωές τους στις φλόγες.
Αν και η αλλαγή του κλίματος δεν προκαλεί πυρκαγιές, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση , λένε οι ειδικοί. Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος στην Αυστραλία ήταν ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή και στο σύνολό του το 2019 ήταν το πιο θερμό έτος για τη χώρα. Ακόμη, το 2019 είδαμε να καίγεται και η Καλιφόρνια, που ήταν και το σημείο καμπής για να θορυβηθούν οι ηγέτες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Μολονότι, όμως, οι επιστήμονες έχουν εκδώσει όλο και πιο ζοφερές προειδοποιήσεις σχετικά με το ρυθμό της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το παγκόσμιο σύνολο απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να μετριάσει την καύση των ορυκτών καυσίμων, την πρωταρχική αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Το μόνο θετικό που άφησε το περασμένο έτος είναι ότι έγινε πιο σοβαρά από ποτέ η συζήτηση για το κλίμα και σε αυτό φόρος τιμής αποτίεται σε ένα 16χρονο κορίτσι, τη Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Τα αμερικανικά επιστημονικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένης της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, θα ανακοινώσουν τη δική τους οπτική ματιά για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής αργότερα αυτού του μήνα.
Πηγή: HuffPost US