Ήταν την άνοιξη του 2012 όταν η Ντόρα Μπακογιάννη αποφάσιζε να βάλει στο «ψυγείο» το κόμμα που είχε ιδρύσει - τη Δημοκρατική Συμμαχία - και να κατέβει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου με τη ΝΔ, συμπράττοντας στις διεργασίες για τη συνένωση της Κεντροδεξιάς.
Η συμφωνία προβλέπει οτι η ΔΗΣΥ δεν θα κατέλθει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, αλλά η κ. Μπακογιάννη μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος, ιδίως οι πρώην βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Κοντογιάννης, θα συμπεριληφθούν σε εκλόγιμες θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια.
Πέντε χρόνια μετά, σε ανύποπτη στιγμή, η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στο Βήμα της Κυριακής δήλωνε ότι δεν είχε καμία προσωπική φιλοδοξία για την επόμενη μέρα στην πολιτική, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τιμήθηκα από τους πολίτες, το κόμμα μου και τους αρχηγούς του με σημαντικά αξιώματα. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν σήμερα να πω ότι στην ιεράρχηση των στόχων μου δεν είναι να ξαναποκτήσω οποιοδήποτε τίτλο».
Τα λεγόμενα της ερμηνεύονται απο κάποιους ως δήλωση «αποστρατείας», ενώ κάποιοι άλλοι σπεύδουν να διακρίνουν ότι πρόκειται για ένα μήνυμα σε όσους αυτοπροτείνονται ή αυτοανακηρύσσονται «υπουργοί».
Η κυριακάτικη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε - για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης - να ξεκαθαρίσει όσα είχαν προηγηθεί.
«Το να προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Ξεκινάς από πλεονεκτική θέση, αλλά έχεις το μειονέκτημα ότι συχνά κρίνεσαι με δυσπιστία και προκατάληψη» ήταν η επίμαχη αναφορά του Προέδρου της ΝΔ (Καθημερινή της Κυριακής), για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για τη Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει».
Όπως είναι φυσικό, μετά την επίμαχη αναφορά του κ.Μητσοτάκη τα τηλέφωνα πήραν φωτιά με τις ερμηνείες να διαδέχονται η μια την αλλη.
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο ενος νέου κύκλου εσωστρέφειας, συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι ο αποκλεισμός μελών της οικογένειάς του από το υπουργικό συμβούλιο ήρθε περίπου ως μια επιβεβλημένη - έστω και δύσκολη - απόφαση, από τη στιγμή όπου το κόμμα σου καυτηριάζει την οικογενειοκρατία.
Η απόφαση Μητσοτάκη εμπεριέχει για πολλούς όμως και γκρίζα σημεία, από τη στιγμή που δεν είναι ξεκάθαρο αν ο «αποκλεισμός» αφορά μόνο στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης της Ντόρας Μπακογιάννη ή επεκτείνεται και σε άλλες θέσεις, όπως για παράδειγμα τη θέση της επιτρόπου της ΕΕ ή ακόμα και αυτή καθεαυτή την διεκδίκηση μιας θέσης στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο.
Το τελευταίο σημείο της προβληματικής που αναπτύχθηκε ήρθαν να ξεδιαλύνουν άνθρωποι του περιβάλλοντος της κυρίας Μπακογιάννη υπενθυμίζοντας παλαιότερες αναφορές της οτι «δεν την ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ούτε οιπροσωπικές στρατηγικές και οτι η μόνη θέση που διεκδικεί πάντα είναι η θέση του αιρετού», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την πολιτική και θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές, με σταυρό προτίμησης.