Η Τουρκία δεν θα εμποδίζει τα ρωσικά πολεμικά να μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα

Λόγω της συνθήκης του Μοντρέ.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Στενών, όπως ζήτησε η Ουκρανία, λόγω ρήτρας στο διεθνές σύμφωνο που επιτρέπει στα σκάφη να επιστρέφουν στις βάσεις τους, είπε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να εμποδίζει τα ρωσικά πολεμικά πλοία να περνάνε τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο, που οδηγούν στην Μαύρη Θάλασσα, μετά την έναρξη της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από ξηράς, θάλασσας και αέρος. Ρωσικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική στο πλαίσιο της εισβολής.

Υπό τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών και μπορεί να περιορίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων εν καιρώ πολέμου ή αν απειλείται, μα το αίτημα την έφερε σε δύσκολη θέση καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις δεσμεύσεις της προς τη Δύση και τους στενούς της δεσμούς με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο Καζακστάν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία εξέταζε το αίτημα του Κιέβου μα σημείωσε πως η Ρωσία είχε το δικαίωμα, στο πλαίσιο της συνθήκης, να επιστρέφει πλοία στις βάσεις τους, σε αυτή την περίπτωση στη Μαύρη Θάλασσα. Οπότε ακόμα και αν η Τουρκία αποφάσιζε μετά από μια νομική διαδικασία να κάνει αποδεκτό το αίτημα της Ουκρανίας και να κλείσει τα Στενά για τα ρωσικά πολεμικά, όπως είπε, θα εμποδίζονταν μόνο να ταξιδέψουν προς την άλλη κατεύθυνση, μακριά από τις βάσεις τους, προς τη Μεσόγειο.

«Αν χώρες που εμπλέκονται σε πόλεμο κάνουν αίτημα επιστροφής των σκαφών τους στις βάσεις τους, αυτό πρέπει να επιτραπεί» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Επίσης πρόσθεσε πως Τούρκοι ειδικοί σε νομικά θέματα προσπαθούσαν ακόμα να διαπιστώσουν αν η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορούσε να οριστεί ως πόλεμος, κάτι που θα επέτρεπε επίκληση των άρθρων της συνθήκης.

Ο Βασίλ Μποντνάρ, πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, είπε την Παρασκευή πως το Κίεβο ανέμενε «θετική απάντηση» από την Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου επίσης επανέλαβε την αντίθεση της Άγκυρας στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, μια στάση που έχει φέρει την Τουρκία σε αντίθεση με τους περισσότερους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη ρωσική επίθεση και ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μα έχει αποφύγει τη χρήση λέξεων όπως «εισβολή».

Δημοφιλή