Μεγάλα τα τουριστικά μεγέθη της Τουρκίας, μεγαλύτερα από της Ελλάδας, ως μεγαλύτερη χώρα, βέβαια, ανταγωνίστρια της χώρας μας, όσο μπορούμε να το επικαλεστούμε αυτό συγκρίνοντας Αθήνα με Κωνσταντινούπολη και τα νησιά μας με τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Σύμφωνα με όσα δηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο αριθμός των επισκεπτών της γειτονικής χώρας αυξήθηκε κατά 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 26,1 εκατομμύρια.
Παράλληλα, τα έσοδα της Τουρκίας από τον τουρισμό την ίδια περίοδο παρουσίασαν αύξηση κατά 9,3%, αγγίζοντας τα 23,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ, και η μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη έφτασε τα 98 δολάρια.
Στόχος της Τουρκίας είναι να φθάσει στο τέλος του έτους τα 60 εκατομμύρια επισκέπτες και τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Η Ρωσία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά οι μεγαλύτερες χώρες - αγορές της Τουρκίας, συνέχισαν να αναπτύσσονται. Στην Τουρκία πήγαν πάνω από 2,7 εκατομμύρια Ρώσοι (+3%), πάνω από 2,5 εκατ. Γερμανοί (+9%) και 1,8 εκατ. Βρετανοί (+19%). Επίσης, η Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην κινεζική αγορά, της τάξης του 111% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φιλοξενώντας περισσότερους από 187.000 επισκέπτες, ενώ πάνω από 56.000 Ιάπωνες επισκέφθηκαν την Τουρκία, ήτοι +96% περισσότεροι από την ίδια περίοδο του 2023.
Καταλήγοντας, το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι της Τουρκίας φιλοξένησαν σχεδόν 14 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Τουρκίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα κατά την περίοδο αυτή ήταν η Έφεσος στην επαρχία της Σμύρνης, το Μουσείο Μεβλανά στο Ικόνιο, η Ιεράπολη και το Παμούκαλε στο Ντενιζλί, το Γκιορεμέ και το Ζελβέ/Πασαμπαγλαρί στο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας.