Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρέσβεις 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για την επίδοση διαμαρτυρίας λόγω κοινής δήλωσης τους που ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, όπως μετέδωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Η δήλωση, των πρέσβεων ζητούσε μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβάλα, τέσσερα χρόνια μετά τη φυλάκισή του, λέγοντας ότι η υπόθεση ”ρίχνει σκιά στο σεβασμό της δημοκρατίας”.
Ο επιχειρηματίας Καβάλα, είναι φυλακισμένος στην Τουρκία για τέσσερα χρόνια χωρίς να καταδικαστεί, παρά το ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωσή του.
Αθωώθηκε πέρυσι για κατηγορίες που αφορούσαν παντουρκικές διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε φέτος και συνδυάστηκε με κατηγορίες σε άλλη υπόθεση που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι δίκες αυτές είναι ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταστολής με στόχο όσους διαφωνούν με το καθεστώς.
"Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από προηγούμενη αθώωση, έριξαν σκιά στον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα", ανέφεραν οι πρεσβείες στη δήλωση.
"Σημειώνοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το θέμα, καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του".
Οι άλλες χώρες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση ήταν ο Καναδάς, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία.
Σε απάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου είπε ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. "Οι πρέσβεις που κάνουν μια σύσταση και πρόταση στο δικαστικό σώμα σε μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι απαράδεκτοι", έγραψε στο Twitter. "Η σύστασή σας και η πρότασή σας ρίχνουν σκιά στην κατανόησή σας για το δίκαιο και τη δημοκρατία", δήλωσε ο Σόιλου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είπε ότι οι διπλωμάτες πρέπει να σέβονται τους νόμους και οι πρέσβεις δεν μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις στα δικαστήρια.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εάν η Καβάλα δεν αφεθεί ελεύθερος.
Η επόμενη συνεδρίαση για την υπόθεση κατά της Καβάλας, η οποία αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, και άλλες θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου.