
Το σενάριο της μεταφοράς στη Συρία των πυραύλων S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία φαίνεται να προωθεί η Τουρκία στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της για επιστροφή στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35, από το οποίο εκδιώχθηκε λόγω της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων.
Παρά τις εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες δυνατότητες του εγχώριας ανάπτυξης μαχητικού Kaan (για το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι θα είναι «καλύτερο» από το F-35) και για προμήθεια μαχητικών Eurofighter Typhoon, η Τουρκία επαναφέρει το ζήτημα της επιστροφής της στο F-35, προσπαθώντας να πείσει τις ΗΠΑ μέσω διαφόρων σεναρίων με τα οποία θα «ξεφορτώνεται», αν και «όχι ακριβώς» τους ρωσικούς πυραύλους (που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε κατάσταση αποθήκευσης). Σύμφωνα με αναφορές, το ζήτημα έχει τεθεί τον τελευταίο καιρό σε επαφές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ενώ τουρκικά ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει διάφορες «φόρμουλες» οι οποίες έχουν προταθεί από την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο ενός «παζαριού» μέσω του οποίου η Άγκυρα θέλει να αποκτήσει το F-35 αλλά χωρίς να φανεί ότι «παραδίνεται» στο θέμα όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ (οι οποίες έχουν αποσαφηνίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία δεν θα δει F-35 αν δεν απαλλαγεί από τους S-400) και διαταράσσοντας τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του τουρκικού «παζαριού» έχουν παρουσιαστεί σενάρια όπως η αποθήκευσή τους σε τουρκικό έδαφος υπό αμερικανική επίβλεψη και ο παραλληλισμός τους με τους S-300 που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο, προσπερνώντας πολύ βολικά για την Άγκυρα το πώς ακριβώς βρέθηκαν σε αυτό: Υπενθυμίζεται πως οι S-300 προορίζονταν για την Κύπρο, ωστόσο η ίδια η Τουρκία αντέδρασε σε αυτό που αποκαλείται από πολλούς «Κυπριακή Κρίση των Πυραύλων», στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα τη συμβιβαστική λύση της ένταξής τους στο ελληνικό οπλοστάσιο και την εγκατάστασή τους στην Κρήτη- κάτι που η Άγκυρα φυσικά φαίνεται να «ξεχνά» όταν παρουσιάζει «επιχειρήματα» για τους S-400 που «βασίζονται» στην περίπτωση των ελληνικών S-300.
Ένα νέο σενάριο που εμφανίζεται σε τουρκικά και μη ΜΜΕ «πατάει» πάνω στις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία: Σε άρθρο στη Daily Sabah παρουσιάζεται το σενάριο της ανάπτυξης των τουρκικών S-400 στη Συρία, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης «κοινής αμυντικής συμφωνίας» μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, η οποία εκμεταλλεύεται τη στενή της σχέση με την de facto/ μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας. Υπενθυμίζεται πως στην κεφαλή της ηγεσίας της Συρίας βρίσκεται ο Αχμέντ αλ Σαράα, μεταβατικός ηγέτης της χώρας και αρχηγός των τζιχαντιστών που ηγήθηκαν της ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, γνωστός μέχρι πρόσφατα ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.
Στο εν λόγω άρθρο γίνεται η εκτίμηση πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, επιτυγχάνοντας μια πολυπόθητη για την Άγκυρα ισορροπία. Ακόμη, σε δημοσίευμα στο Middle East Eye αναφέρεται πως η Τουρκία κάνει κινήσεις για να πάρει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Tiyas στη Συρία (γνωστή και ως Τ4) και να αναπτύξει εκεί συστήματα αεράμυνας, περιλαμβανομένου του εγχώριας ανάπτυξης Hisar και άλλων, διαφόρων εμβελειών. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εξετάζεται η «προσωρινή» ανάπτυξη των S-400 στην Τ4 ή την Παλμύρα- ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση πάνω σε αυτό και θα έπρεπε να δώσει την έγκρισή της και η Ρωσία. Σημειώνεται πως οι τουρκικές κινήσεις για εδραίωση στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία ενοχλούν έντονα το Ισραήλ, που έχει στοχεύσει επανειλημμένα συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ, περιλαμβανομένης της Τ4.