Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης πυρηνικής ενεργειακής συμφωνίας της με την Κίνα. Η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να παράξει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου που κατασκευάζει η Ρωσία.
Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, θα είναι μια ακόμα συνεργασία της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, με μία χώρα όπως η Κίνα που διανύει μια περίοδο έντονης αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος ΥΠΕΝ, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι μια κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθυντή της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας, επισκέφθηκε πρόσφατα τη βορειοδυτική πόλη Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλάρελι) στην Ανατολική Θράκη. Η τοποθεσία αυτή, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη χώρα μας και τη Βουλγαρία, σχεδιάζεται να φιλοξενήσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το έργο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τουρκίας και της Κίνας εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέφθηκε επίσης την Τουρκία στα τέλη Ιουλίου για να συζητήσει το έργο με Τούρκους ηγέτες.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μια κινεζική εταιρεία εδώ και πολύ καιρό. Πλέον είμαστε σ′ ένα στάδιο όπου χρειάζεται να κλείσουμε την συμφωνία εντός ολίγων μηνών. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία γιατί υπάρχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη», τόνισε ο Μπαϊρακτάρ.
«Ηδη είχαμε αρκετές διαπραγματεύσεις για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας. Είμαστε πλέον αρκετά κοντά», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
«Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές, πιστεύω ότι δεν είναι σημαντικές. Ως εκ τούτου, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κενά και να ολοκληρώσουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».
Εκτός από το εν εξελίξει πρόγραμμα πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ρωσία στη νότια πόλη Ακούγιου της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για ένα άλλο σύνολο τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σινώπη, μια βόρεια πόλη που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Προηγουμένως, μια ιαπωνική-γαλλική κοινοπραξία είχε εγκαταλείψει τα σχέδια για την κατασκευή του έργου σε αυτή τη θέση.
Η Κίνα έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τέσσερις αντιδραστήρες σε μια τρίτη τοποθεσία στα βορειοδυτικά της Τουρκίας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η κινεζική State Power Investment Corp. προωθεί τους αντιδραστήρες CAP 1400.
Σύμφωνα με εταιρική πηγή που γνωρίζει τις κινεζικές θέσεις, «οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά» και αναμένεται να επιτευχθεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εντός του έτους.
«Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Κίνας στο εξωτερικό», δήλωσε η πηγή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την Κίνα.
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε: «Σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας, χρειαζόμαστε πάνω από 20 γιγαβάτ πυρηνικής ενέργειας» στην Τουρκία, καθώς η χώρα στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2053.
Πηγή: Nikkei.com