Η Σίκα Κορόνα, μια τρανς από τη Μαλαισία, παίζει με την κιθάρα της σε μουσικά στέκια στην Κουάλα Λουμπούρ και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους όσους τάσσονται εναντίον των ανθρώπων που κάνουν ανάλογες επιλογές. «Το φύλο δεν βρίσκεται ανάμεσα στους μηρούς σου», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.
Η Σίκα, που είναι 42 ετών, τραγουδά και παίζει κιθάρα στην τριμελή μπάντα Τίνγκτονγκ Κετζ, τα τραγούδια της οποίας μιλούν για τη ζωή των τρανστζέντερ ανθρώπων. Είναι οι μοναδικοί που κάνουν κάτι τέτοιο στη νοτιοανατολική Ασία.
Η σοδομία και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι παράνομες στη Μαλαισία. Ομάδες που δραστηριοποιούνται σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αναφέρουν πως οι επιθέσεις και οι διώξεις εναντίον ατόμων της LGBTQ κοινότητας έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
«Με αγαπά τόσο πολύ, δεν θα ήθελε να καώ στην κόλαση», λέει η Σίκα για τη μητέρα της, η οποία στην αρχή την προέτρεψε να μην προχωρήσει στην αλλαγή φύλου. Από το συμβάν αυτό εμπνεύστηκε και το τραγούδι «Berubah» που στη Μαλαισία σημαίνει «αλλάζω».
«Δεν την άκουσα όμως. Έπρεπε να κάνω αυτό που θέλω και αυτό που νιώθω», συμπληρώνει. Πολλά από τα τραγούδια της άλλωστε είναι εμπνευσμένα από την απόρριψη την οποία βιώνει σε μια συντηρητική μουσουλμανική οικογένεια και κοινωνία. «Αν δεν άλλαζα φύλο δεν θα μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου», διευκρινίζει όμως.
Η Σίκα ίδρυσε τη μπάντα της το 2015, ενώ όπως λέει αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μουσική μετά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία με υποτροφία το 2014.
«Στην Ιαπωνία είδα τόσες πολλές κοπέλες να παίζουν κιθάρες. Νομίζω πως πρόκειται για κάτι πολύ φρέσκο. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου μπάντα», σχολιάζει, ενώ εξηγεί πως πολλοί από τους θαυμαστές του συγκροτήματος δεν γνωρίζουν άλλα μέλη της LGBTQ κοινότητας.
Όλα αυτά όμως δεν είναι καθόλου περίεργα αν σκεφτεί κανείς πως λαμβάνουν χώρα στη Μαλαισία, τη χώρα που ο πρωθυπουργός Μαχαθίρ Μοχάμαντ έχει πολλάκις δηλώσει πως δεν θα δεχθεί ποτέ γάμο ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους ή δεν θα πολεμήσει για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι νόμοι της κοινωνίας άλλωστε απορρίπτουν την ομοφυλοφιλία η οποία είναι ενάντια στη θρησκευτική τους ιδεολογία.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε βουρδουλιές από ένα ισλαμικό δικαστήριο καθώς κρίθηκαν ένοχες για λεσβιακό έρωτα.
Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 22 και 32 ετών, συνελήφθησαν από όργανα της Αστυνομίας Ηθών τον περασμένο Απρίλιο να ερωτοτροπούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο.
Ομολόγησαν ότι παραβίασαν τον ισλαμικό νόμο της σαρίας και εκτός από το χρηματικό πρόστιμο των περίπου 700 ευρώ δέχθηκαν ενώπιον 100 παρευρισκόμενων από έξι βουρδουλιές μέσα στο ισλαμικό δικαστήριο.
Στις αρχές του μήνα ο υπουργός Τουρισμού, Μοχαμαντίν Κέταπι είχε πει μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους πως δεν γνωρίζει κανέναν ομοφυλόφιλο στην μουσουλμανική νοτιοανατολική Ασία.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», απάντησε μάλιστα ερωτώμενος αν η Μαλαισία θα καλωσόριζε γκέι τουρίστες, όπως γράφει το CNN.