Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην αστυνομία

Δεν αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Bill Clark via Getty Images

Ακριβώς ένα μήνα μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς, ένα γεγονός που προκάλεσε στις ΗΠΑ ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πέρασε την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, νομοσχέδιο για βαθιές μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Το νομοσχέδιο, που πήρε το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ, δεν αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Και παρά την επιθυμία και των δύο κομμάτων να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, οι θέσεις τους είναι τόσο διαφορετικές που δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το θέμα.

«Πέρασε ακριβώς ένας μήνας από τότε που ο Τζορτζ Φλόιντ είπε τις τελευταίες του λέξεις: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω’ και άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του έθνους μας», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πριν την ψηφοφορία.

Υιοθετώντας το νομοσχέδιο αυτό η Βουλή “αποτίει φόρο τιμής στη ζωή του και στις ζωές όλων όσοι σκοτώθηκαν από αστυνομική βία, λέγοντας ‘ποτέ ξανά’ και ενεργώντας”, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε με 236 ψήφους υπέρ, έναντι 181 κατά. Έλαβε τη στήριξη τριών Ρεπουμπλικάνων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος ως τακτική ακινητοποίησης ενός υπόπτου και βάλει εναντίον της ασυλίας της οποίας χαίρουν οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, για αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά, απαγορεύει στους αστυνομικούς να εισβάλλουν στα σπίτια υπόπτων χωρίς να χτυπούν πρώτα την πόρτα. Σε ένα τέτοιο περιστατικό σκοτώθηκε τον Μάρτιο η Μπριόνα Τέιλορ, μια 26χρονη Αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια, η οποία έπεσε νεκρή από τα πυρά των αστυνομικών μέσα στο σπίτι της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει στις 16 Ιουνίου διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή ενός αστυνομικού, και το οποίο προέβλεπε μια περιορισμένη μεταρρύθμιση των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Το διάταγμα αφορά μόνο την ομοσπονδιακή αστυνομία, ενώ ο Τραμπ είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει πιο ολοκληρωμένη νομοθεσία.

Την Τετάρτη οι Δημοκρατικοί εμπόδισαν την υιοθέτηση στη Γερουσία ενός νομοσχεδίου των Ρεπουμπλικάνων για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, εκτιμώντας ότι δεν είναι αρκετά περιεκτικό.

Ο Τμ Σκοτ, ο μοναδικός Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και συντάκτης του νομοσχεδίου, αλλά και ο Τραμπ κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία σε ένα νομοσχέδιο πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο σε μια σπάνια ένδειξη ομοφωνίας η Γερουσία υιοθέτησε ένα μέτρο που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει την κατάσταση των Αφροαμερικανών ανδρών και αγοριών στις ΗΠΑ, κάτι που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Τιμ Σκοτ.

Επτά άοπλοι Αφροαμερικανοί έχουν σκοτωθεί από αστυνομικούς μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, ενώ το 2019 ο αριθμός τους έφτασε τους 14. Σε αυτούς όμως δεν περιλαμβάνονται άνθρωποι που πέθαναν με άλλους τρόπους κατά την παρέμβαση της αστυνομίας ή κατά τη σύλληψή τους, όπως ο Τζορτζ Φλόιντ. Οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι τα στοιχεία για τα περιστατικά αυτά είναι ελλιπή.

Πηγή: HuffPost US, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή