Η χρονιά που μας πέρασε, από άποψης διεθνούς επικαιρότητας χαρακτηρίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την «εκτόξευση του θερμομέτρου» στην Κορεατική Χερσόνησο: Η «εμπρηστική» ρητορική μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της βορειοκορεατικής ηγεσίας, σε συνδυασμό με τις βορειοκορεατικές πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους στην περιοχή προκάλεσε έντονη ανησυχία ανά την υφήλιο για την έναρξη ενός καταστροφικού πολέμου στην Άπω Ανατολή, με άγνωστες συνέπειες για τον κόσμο.
Όπως εκτιμά, μιλώντας στη HuffPost Greece, ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και κάτοχος της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ «Θουκυδίδης», η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας θα συνεχιστεί και το 2018.
«Οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά ο κύριος αντίπαλός τους είναι ο χρόνος. Η Β. Κορέα για να αποκτήσει την ικανότητα αξιόπιστου πλήγματος της επικράτειας των ΗΠΑ και οι δεύτερες να σταματήσουν την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης προσπάθεια» σημειώνει ο κ. Κουσκουβέλης.
Όπως συμπληρώνει, η επίτευξη αυτού του στόχου από την πλευρά της Β. Κορέας δεν συνεπάγεται αλλαγή της γενικής ισορροπίας ισχύος, διεθνώς ή περιοχικά, «θα σημάνει όμως την ανατροπή του υφιστάμενου αποτρεπτικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν, ως έχουν τα πράγματα, να αποτρέψουν με την απειλή των πυρηνικών τους τυχόν επίθεση της Β. Κορέας κατά της Σεούλ ή του Τόκυο. Όμως, αν η Β. Κορέα αποκτήσει την ικανότητα πλήγματος κατά των ΗΠΑ, το εν λόγω πλεονέκτημα θα χαθεί, καθώς οι ΗΠΑ θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε κάποια πόλη τους και σε κάποια των συμμάχων τους».
«Τούτο βέβαια μπορεί να συμβεί, αν η Β. Κορέα αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του Αρμαγεδδώνα και αναλάβει τον επαγόμενο κίνδυνο να καταστραφεί ολοσχερώς» καταλήγει ο κ. Κουσκουβέλης.