Η Βραζιλία εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό για να καλύπτει τις επιθέσεις στον Αμαζόνιο

Τι αναφέρουν ακτιβιστές.
ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού έχει ξεσπάσει ακόμα και στον Αμαζόνιο, προκαλώντας φόβους για γενοκτονία των ευάλωτων αυτόχθονων φυλών της, η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου, και οι υποστηρικτές της καταργούν κανόνες που προστατεύουν τις φυλές αυτές. Bασικοί αξιωματούχοι, υπεύθυνοι για το περιβάλλον, έχουν απολυθεί, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι και οι αυτόχθονες ηγέτες φοβούνται ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως στάχτη στα μάτια για μια νέα πισώπλατη επίθεση στο τροπικό δάσος και στους λαούς του.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν κατηγορηματικά ότι ένα νέο προεδρικό διάταγμα που αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου και οι νέοι κανόνες του Funai, του κυβερνητικού οργάνου της Βραζιλίας που θεσπίζει και εφαρμόζει πολιτικές σχετικά με τους αυτόχθονες πληθυσμούς, νομιμοποιεί αποτελεσματικά την αρπαγή γης σε προστατευόμενα δάση και αυτόχθονες περιοχές.

«Οι αυτόχθονες λαοί είναι μόνοι και πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ιό, τους υλοτόμους και τους ανθρακωρύχους. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο από αυτά τα τρία», δήλωσε η Αλεσάντρα Μουντουρούκου, ιθαγενής ηγέτης της πολιτείας Παρά. Είναι η δεύτερη πολιτεία της χώρας σε έκταση, και στην γλώσσα του γηγενούς πληθυσμού η ονομασία της πολιτείας σημαίνει ”ποταμός”.

Ο Μπολσονάρο, περήφανος για τα ρατσιστικά του σχόλια κατά αυτόχθονων πληθυσμών και τα εθνικιστικά του επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης του Αμαζονίου , είναι δημοφιλής στους αγρότες, τους ανθρακωρύχους, τους υλοτόμους και τους άρπαγες γης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εξέδωσε ένα διάταγμα γνωστό ως MP910, επιτρέποντας στους αγρότες να καταλαμβάνουν έως 2.500 εκτάρια εντός κρατικών ελεγχόμενων αποθεμάτων για να το νομιμοποιήσουν.

Οι επικριτές του το ονόμασαν «διάταγμα αρπακτικών γης». Η αρπαγή γης σε ομοσπονδιακά αποθέματα με την αποψίλωση της, την καύση των νεκρών δέντρων και την τοποθέτηση βοοειδών σε αυτήν για την κατοχύρωσή της είναι κοινή πρακτική στον Αμαζόνιο.

«Το μέτρο επιτρέπει την κατοχύρωση περιοχών που αποψιλώθηκαν παράνομα με σκοπό την απόκτησή της», δήλωσε η Imazon, μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντολογική ομάδα. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα διευκολύνουν περαιτέρω την αρπαγή γης, σε μια λεπτομερή ανάλυση .

Το διάταγμα πρέπει να εγκριθεί έως τις 19 Μαΐου από το Κογκρέσο. Νομοθέτες από το γεωργικό λόμπι πιέζουν για ψηφοφορία πριν από αυτή την ημερομηνία, εν μέσω της πανδημίας, αφού προτείνουν αλλαγές που θα κάνουν ακόμη πιο εύκολη και φθηνότερη τη νομιμοποίηση των αρπαγών.

Σε μια σπάνια κίνηση, 49 ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε ολόκληρη τη Βραζιλία ζήτησαν την ακύρωση του κανόνα Funai καθώς είναι «αντισυναταγματική, αντισυματική και παράνομη».

Η αποψίλωση στη Βραζιλία άρχισε να αυξάνεται το 2013. Με τον Μπολσονάρο για πρόεδρο, η αποψίλωση των δασών έχει εκτοξευτεί, φτάνοντας τα 9.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα το έτος έως τον Ιούλιο του 2019.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή