Ενα βάναυσο καλοκαίρι έχει πλήξει πολλές περιοχές της Ισπανίας, αλλά μια απροσδόκητη επίπτωση της χειρότερης ξηρασίας στη χώρα εδώ και δεκαετίες έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους.
Πρόκειται για την εμφάνιση ενός προϊστορικού πέτρινου κύκλου, σε ένα φράγμα του οποίου τα νερά έχουν υποχωρήσει.
Επίσημα είναι γνωστό ως Ντόλμεν του Γουαδαλπεράλ αλλά του αποδόθηκε ο τίτλος «Ισπανικό Στόουνχεντζ». Πρόκειται για ένα κύκλο δεκάδων μεγαλιθικών λίθων που χρονολογείται στο 5000 π.Χ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένο σε μια γωνία της δεξαμενής Βαλτεκάνιας, στην κεντρική επαρχία Κάσερες, όπου οι αρχές λένε ότι η στάθμη του νερού έχει πέσει στο 28% της χωρητικότητας.
Το εν λόγω εύρημα ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό αρχαιολόγο Χούγκο Ομπερμάιερ το 1926, αλλά η περιοχή πλημμύρισε το 1963 σε ένα έργο αγροτικής ανάπτυξης υπό τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.
Από τότε έχει γίνει πλήρως ορατό μόνο τέσσερις φορές.
Αν και τέτοιου είδους μνημεία υπάρχουν πολλά διάσπαρτα στη Δυτική Ευρώπη, ελάχιστα είναι γνωστά για το ποιος τα έστησε. Ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν μέσα ή κοντά σε πολλά από αυτά έχουν οδηγήσει σε μια συχνά αναφερόμενη θεωρία ότι πρόκειται για τάφους.
Τοπικές ιστορικές και τουριστικές ενώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της μεταφορά των λίθων της Γουαδαλπεράλ σε μουσείο ή αλλού στην ξηρά.
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει την Ιβηρική χερσόνησο στη μεγαλύτερη ξηρασία της τα τελευταία 1.200 χρόνια και οι βροχές του χειμώνα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, σύμφωνα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nature Geoscience.