Η ξηρασία είναι η νέα κρίση στην Ευρώπη που απειλεί την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
Η Λίμνη Scheuermühlent, στην Κολωνία της Γερμανίας, στο τέλος Ιουλίου, εν μέσω ξηρασίας λόγω καύσωνα.
Η Λίμνη Scheuermühlent, στην Κολωνία της Γερμανίας, στο τέλος Ιουλίου, εν μέσω ξηρασίας λόγω καύσωνα.
NurPhoto via Getty Images

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεαετιών είναι η Ευρώπη, γεγονός που αυξάνει επικίνδυνα τον κίνδυνο για νέα οικονομική κρίση εν μέσω του υψηλού κόστους στην ενέργεια και της επισιτιστικής κρίσης λόγω της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ξηρασίας της ΕΕ υπολόγισε ότι το 45% της επικράτειας των χωρών της ΕΕ είχε επηρεαστεί σημαντικά από την ξηρασία ενώ το 15% βρίσκεται ήδη σε κόκκινο συναγερμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει για μια «κρίσιμη» κατάσταση καθώς οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί μέσα στο καλοκαίρι από τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες που πλήττουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίσαμπετ Μπόρν, ενεργοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη μονάδα κρίσης για την αντιμετώπιση της «χειρότερης ξηρασίας» στη χώρα από το 1958.

Περισσότεροι από 100 γαλλικοί δήμοι δεν έχουν τρεχούμενο πόσιμο νερό και τροφοδοτούνται με φορτηγά, καθώς οι βροχοπτώσεις τον Ιούλιο ήταν κατά 85% λιγότερες από το μέσο όρο με αποτελέσμα, να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί στη χρήση νερού.

Εμπόριο και ενέργεια

Στη Γερμανία, ο Ρήνος - βασικός πυλώνας της οικονομίας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας εδώ και αιώνες - τείνει να γίνει σχεδόν απροσπέλαστος για τα πλοία καθώς η στάθμη του έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ίδια η εικόνα και στο Δούναβη, που διασχίζει 1.800 μίλια στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, δημιουργώντας κι εκεί προβλήματα στο εμπόριο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε όλη την Ευρώπη, οι μεταφορές και το εμπόριο είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που επηρεάζονται καθοριστικά από την μεγάλη ξηρασία των ποταμών.

.
.
Guardian

Η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του Ροδανού ποταμού και του Γκαρόν, καθώς έχει σταματήσει η λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ιταλία η ξηρασία στον Πο έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες σιτηρών, σε μια εποχή που η παγκόσμια αγορά έχει χάσει τις τεραστιές ποσότητες από την Ουκρανία και Ρωσία.

Η κρίση αποτυπώνεται στους αριθμούς, καθώς μέσω των ποταμών και των καναλιών της Ευρώπης μεταφέρονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1 τόνο φορτίου που αντιστοιχεί σε κάθε κάτοικο της ΕΕ, συνεισφέροντας στα κρατικά ταμεία των χωρών περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να προκαλέσουν «τρύπα» 5 δισ ευρώ στις οικονομίες της Ευρωζώνης, που επηρεάζονται από το εμπόριο στον Ρήνο, σύμφωνα με τον Albert Jan Swart, οικονομολόγο μεταφορών στην ABN Amro Bank NV.

Μεγάλο το πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία

Μέσω του Ρήνου, του πιο σημαντικού ποταμού της Ευρώπης, μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα προς τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος της πίεσης της Ρωσίας στις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Γερμανία τερματίζει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ο συνδυασμός αποτελεί απειλή για τα εργοστάσια της ενδοχώρας όπως το εργοστάσιο της BASF SE στο Ludwigshafen.

via Associated Press

Η εταιρεία έχει παραγγείλει νέα προσαρμοσμένα πλοία για τη μεταφορά υγροποιημένων αερίων στο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen, που να μπορούν να διασχίσουν τα ρηχά νερά του ποταμού.

Ο γίγαντας των χημικών στοχεύει να αποφύγει την επανάληψη του 2018 όταν οι διακοπές χαμηλής κατανάλωσης νερού του κόστισαν 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η Thyssenkrupp AG, η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Γερμανίας προσπαθεί να βρεί επίσης εναλλακτικές μεθόδους για να συνεχίσει τις εμπορικές της μεταφορές

Η Utility Uniper SE προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή σε δύο βασικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να προμηθευτεί καύσιμα κατά μήκος του Ρήνου.

Όσο για τον Δούναβη, οι επιχειρήσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία πλήττονται περισσότερο από την πτώση της στάθμης του ποταμού, δημιουργώντας μια νέα κρίση εν μέσω της υπάρχουσας επισιτιστικής, που προκάλεσε η πόλεμος στην Ουκρανία.

Δημοφιλή