Γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ήταν πίσω από ένα σχέδιο για βομβιστική επίθεση εναντίον ομάδων και οργανώσεων της ιρανικής αντιπολίτευσης στο Παρίσι τον Ιούνιο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, σε σχετική ανακοίνωση η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει πως «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία δύο ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, ωστόσο έχει ζητήσει συνομιλίες.
Σε μια πιθανώς συνδεόμενη εξέλιξη την Τρίτη, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε σιιτικό κέντρο που θεωρείται πως έχει στενές σχέσεις με το Ιράν. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν συλλήψεις και «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης.
Στις 30 Ιουνίου, υποστηρικτές της ιρανικής αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν, που θεωρείται ότι αποτελεί τον πολιτικό βραχίονα της αντικαθεστωτικής οργάνωσης Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ, την οποία το Ιράν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Αργότερα προέκυψε ότι δύο Βέλγοι πολίτες ιρανικής καταγωγής – ένα ανδρόγυνο, ο Αμίρ Α. και η Νασιμέχ Ν. είχαν συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία έχοντας στην κατοχή τους μισό κιλό εκρηκτικά και έναν πυροκροτητή.
Σε μια σειρά επιδρομών άλλος ένας άνδρας, γνωστός μόνο ως Μερχάντ Α., συνελήφθη στο Παρίσι και κατηγορείται ως συνεργός. Επίσης, η γερμανική αστυνομία συνέλαβε και έναν Ιρανό διπλωμάτη στην Αυστρία, τον Ασαντολάχ Ασάντι. Οι Γερμανοί εισαγγελείς λένε πως πρόκειται για πράκτορα ο οποίος συνάντησε το ανδρόγυνο στο Λουξεμβούργο, όπου και τους έδωσε εντολή να πραγματοποιήσουν την επίθεση και τους έδωσε τα εκρηκτικά.
Η Αυστρία του στέρησε τη διπλωματική ιδιότητα μετά τη σύλληψή του και τώρα ο Ασάντι κινδυνεύει να εκδοθεί στο Βέλγιο από τη Γερμανία για να του ασκηθεί δίωξη.
Την Τρίτη η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εκτιμά ότι το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών βρισκόταν πίσω από το σχέδιο αυτό, προσθέτοντας ότι προχωρεί σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων δύο φερόμενων Ιρανών πρακτόρων, που θεωρείται ότι ήταν ο Ασάντι και ο Σαέιντ Χασεμί Μογκαντάμ, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ήταν επικεφαλής επιχειρήσεων στο υπουργείο Πληροφοριών.
Το Ιράν αρνείται κάθε εμπλοκή, υποστηρίζοντας πως το υποτιθέμενο σχέδιο είχε «στηθεί από αυτούς που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στις παραδοσιακές σχέσεις του Ιράν με η Γαλλία και την Ευρώπη».
«Αρνούμαστε τις κατηγορίες και καταδικάζουμε τη σύλληψη του Ιρανού διπλωμάτη, και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή του» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, μιλώντας αργότερα ο Μπαχράμ Γκασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου, ζήτησε συνομιλίες με τη Γαλλία για να ξεκαθαριστεί κάθε «παρεξήγηση».