Η Γαλλία πιέζει αλλά η Ε.Ε. παραμένει διχασμένη για μια κοινή αμυντική στρατηγική

Οι προειδοποιήσεις είναι πολλές αλλά οι ηγέτες του μπλοκ παραμένουν χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα».
Borut Zivulovic via Reuters

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέτυχαν να ξεπεράσουν τον διχασμό τους σχετικά με την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης αμυντικής δύναμης, παρά την οργή που εξακολουθεί να υπάρχει για την χαοτική αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τις πιέσεις της Γαλλίας μετά τον αποκλεισμό της από την γεωστρατηγική συμφωνία AUKUS.

Οι ηγέτες συνεδρίασαν στη Σλοβενία την Τρίτη χωρισμένοι στα δύο γνωστά «στρατόπεδα»: από τη μια τα ανατολικά κράτη που φοβούνται τη Ρωσία και θέλουν την ενίσχυση της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ και από την άλλη το γκρουπ με επικεφαλής τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία που θέλουν μια πιο ισχυρή ικανότητα της ΕΕ, ανέφεραν για τη συνάντηση δύο διπλωμάτες στο Reuters.

Borut Zivulovic via Reuters

Πριν το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στο Κάστρο Μπρντο έξω από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι το μπλοκ των 27 κρατών πρέπει να κάνει περισσότερα για να διαχειριστεί τις κρίσεις στα σύνορά του και να είναι υπεύθυνο για τη δική του ασφάλεια.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πλαισιωθούν από τους ομολόγους τους των έξι Βαλκανικών κρατών (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Αλβανία) την Τετάρτη, ως μέρος της δεκαετούς στρατηγικής του μπλοκ για τη δημιουργία ενός «κύκλου φίλων» από τη νοτιοανατολική Ευρώπη έως τη Βόρεια Αφρική.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε σαφείς με τον εαυτό μας. Τι έχει σημασία για εμάς στην ασφάλειά μας, στα σύνορά μας, στην ανεξαρτησία μας;» δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία της προστασίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, πριν από τη διαμάχη του περασμένου μήνα για το Ινδο-Ειρηνικό σύμφωνο.

Borut Zivulovic via Reuters

Η διατλαντική διαμάχη πυροδοτήθηκε τον περασμένο μήνα με τη διαπραγμάτευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια μυστική στρατιωτική συμφωνία, γνωστή ως AUKUS, με την Αυστραλία και τη Βρετανία για την αντιμετώπιση της Κίνας, εξαιρουμένης της Γαλλίας. Ο Μακρόν είπε ότι θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των 20 (G20) στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου.

Οι υποστηρικτές μιας ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ λένε ότι οι προειδοποιήσεις είναι πολλές: η στροφή της Ουάσινγκτον στην Ασία, η αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, η «Αμερική πρώτα» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που υπονόμευσε τις προτεραιότητες της ΕΕ, και μια Ρωσία πιο επιθετική.

Ομως, παρά την πρόοδο στην συγκρότηση ενός κοινού αμυντικού ταμείου για την από κοινού ανάπτυξη όπλων, η ΕΕ δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις ομάδες μάχης της σε μια κρίση.

«Η συζήτηση των ηγετών ήταν μεταξύ του εάν, από πλευράς δύναμης, πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της οικονομικής ή στρατιωτικής μας ενίσχυσης», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ ως του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο.

Δημοφιλή