![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67a375e61600002400636ed1.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Η τηλεργασία, η μορφή εργασίας που έγινε οικία την εποχή της πανδημίας και συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, φαίνεται ότι δεν είναι η ιδανική επιλογή για τους εκπροσώπους της Gen Z, καθώς θέλουν περισσότερη προσωπική αλληλεπίδραση.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Harris Poll για λογαριασμό της εταιρείας Freeman, το 91% των εργαζομένων της Gen Z στις ΗΠΑ, λέει ότι θα ήταν καλό να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της δια ζώσης εργασίας και της τηλεργασίας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν προσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τον αντίληψη ότι οι νέοι είναι «χαμένοι» στις οθόνες τους και αδιαφορούν για την προσωπική επαφή, η έρευνα έδειξε ότι την επιδιώκουν και μάλιστα την θεωρούν «πολύτιμη».
Η έρευνα, διαπίστωσε ότι το 91% του Gen Z θεωρεί ότι μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις χτίζονται οι κοινωνικές και διαπροσωπικές δεξιότητες, το 89% θεωρεί ότι οι σχέσεις αυτές είναι καθοριστικές για την οικοδόμηση επαγγελματικής εμπιστοσύνης και το 86% ότι είναι το κλειδί για την εξέλιξη της καριέρας τους.
Παρότι η γενιά αυτή ήταν η πρώτη που σπούδασε διαδικτυακά στη διάρκεια της πανδημίας και ξεκίνησε τα πρώτα της εργασιακά βήματα σε δουλειές εξ αποστάσεως, γεγονός που βελτίωσε τις δεξιότητές της στη δικτύωση και την πλοήγηση στο διαδίκτυο, μόνο 2 στους 5 δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στους διαδικτυακούς συναδέλφους τους και δεν διατηρούν ισχυρές επιχειρηματικές σχέσεις.
Αντίθετα, το 82% δηλώνει ότι θέλει να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις στο χώρο εργασίας ενώ το 79% επιδιώκει να αλληλοεπιδρά με τους ανθρώπους «στον πραγματικό κόσμο».
Κατηγορούν την τεχνολογία για τα προβλήματά τους
Πάνω από τα 2/3 της Gen Z λένε ότι η τεχνολογία, τους έχει κάνει να νιώθουν λιγότερο συνδεδεμένοι και πιο απομονωμένοι από τους συναδέλφους τους.
Σχεδόν το 80% υποστηρίζει ότι οι εταιρείες είναι αυτές που επιλέγουν και προτιμούν την τηλεργασία καθώς δεν ενθαρρύνουν την ανάπτυξη «διαπροσωπικών σχέσεων» σε αντίθεση με αυτούς που το επιδιώκουν.
Παρόλα αυτά, οι παλαιότερες γενιές αποδίδουν την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας στους εργαζόμενους της Gen Z, κατηγορώντας τους συχνά για έλλειψη εργασιακής ηθικής και πειθαρχία.
Ο 77χρονος Βρετανός επιχειρηματίας Λόρδος Άλαν Σούγκαρ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι εργαζόμενοι «θέλουν απλώς να κάθονται στο σπίτι τους» υπογστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στο γραφείο».
«Είναι μικρά πράγματα, όπως η αλληλεπίδραση με τους πιο ώριμους συναδέλφους, που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους», υποστήριξε ο Λόρδος Σούγκαρ στο BBC υπογραμμίζοντας ότι «αυτό, είναι κάτι που λείπει σε αυτήν την κουλτούρα εργασίας από το σπίτι».
Ωστόσο, η διευθύνουσα σύμβουλος του Freeman Janet Dell έρχεται να αποκαταστήσει την υπόληψη της γενιάς αυτής λέγοντας, ότι αυτά τα συναισθήματα έχουν αποδειχθεί αναληθή.
«Αυτή η έρευνα καταρρίπτει εντελώς αυτό το αφήγημα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Gen Z δεν οδηγεί την ψηφιακή επανάσταση – στην πραγματικότητα υποστηρίζει μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της ψηφιακής εργασίας και της δια ζώσης».
«Οι νέοι, δεν θέλουν να κρυφτούν πίσω από τις οθόνες τους, αναζητούν τις ευκαιρίες για να οικοδομήσουν διαπροσωπικές δεξιότητες και ουσιαστικές επαγγελματικές σχέσεις. Αυτή η γενιά έχει μια περίπλοκη κατανόηση του πότε η τεχνολογία βοηθά και πότε εμποδίζει την πραγματική σύνδεση», υπογράμμισε η Dell.
(Πληροφορίες από το CNBC)