Για 35 χρόνια, ο πυρηνικός σταθμός Έμσλαντ στη βορειοδυτική Γερμανία παρέχει αξιόπιστα σε εκατομμύρια σπίτια ηλεκτρική ενέργεια και σε πολλούς καλές αμειβόμενες θέσεις εργασίας εκεί που κάποτε ήταν μια γεωργική περιοχή.
Τώρα, αυτό και τα άλλα δύο εναπομείναντα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας κλείνουν. Η Γερμανία αποφάσισε εδώ και καιρό να καταργήσει σταδιακά τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και την πυρηνική ενέργεια λόγω ανησυχιών ότι κανένα από τα δύο δεν αποτελεί βιώσιμη πηγή ενέργειας.
Η τελική αντίστροφη μέτρηση του Σαββάτου - που καθυστέρησε για αρκετούς μήνες λόγω φόβων για ελλείψεις ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από τους Γερμανούς που έχουν κάνει εκστρατεία κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Ωστόσο, με τις τιμές της ενέργειας υψηλές και με αυξανόμενη ανησυχία λόγω της κλιματικής αλλαγής, ορισμένοι στη χώρα και στο εξωτερικό χαρακτηρίζουν την κίνηση απερίσκεπτη. Καθώς η Γερμανία κλείνει πυρηνικούς σταθμούς, άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή νέων ή έχουν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις τους να κλείσουν τα υπάρχοντα εργοστάσια.
«Ο πυρηνικός σταθμός του Έμσλαντ έχει πράγματι συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη αυτής της περιοχής», λέει ο Άλμπερτ Στέγκεμαν, γαλακτοπαραγωγός και βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος εκπροσωπεί την κοντινή πόλη Λίνγκεν και τις γύρω περιοχές στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.
Σε αντίθεση με ορισμένους από τους συντηρητικούς συναδέλφους του, ο Στέγκεμαν δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξει μπλάκ άουτ στη Γερμανία όταν οι τρεις αντιδραστήρες - Emsland, Neckarwestheim II και Isar II - κλείσουν οριστικά. Το κλείσιμο τριών άλλων εργοστασίων στα τέλη του 2021 μείωσε το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σε περίπου 5%, αλλά δεν οδήγησε σε διακοπές ρεύματος.
Ο 47χρονος είναι επίσης ρεαλιστής σχετικά με την έλλειψη υποστήριξης που έχει η τεχνολογία μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων, αν και επιμένει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Λίνγκεν υποστήριξε το εργοστάσιο.
«Μακροπρόθεσμα, η πυρηνική ενέργεια σίγουρα δεν είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. Αλλά αυτή τη στιγμή θα ήταν καλό να μπορούσαμε να βασιστούμε σε αυτήν», είπε.
«Οι πολιτικοί πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες», πρόσθεσε. «Και κατηγορώ την κυβέρνηση ότι δεν το κάνει καθόλου».
Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από άλλες πλευρές.
«Αυτή τη στιγμή, οι υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί είναι μια κρίσιμη πηγή ενέργειας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο Πέτερ Φοξ - Πέννερ , πρώην αξιωματούχος στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και τώρα στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Η ενεργειακή απόδοση, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα γίνουν σύντομα κυρίαρχες πηγές, αλλά εν τω μεταξύ, είναι σοφότερο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε την υπάρχουσα πυρηνική ενέργεια», εφόσον η ασφάλεια είναι η προτεραιότητα, είπε.
Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχει καταστήσει σαφές, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει μια περαιτέρω παράταση.
«Η πυρηνική ενέργεια παραμένει μια επικίνδυνη τεχνολογία και στο τέλος, οι κίνδυνοι δεν μπορούν να ελεγχθούν ακόμη και σε μια χώρα υψηλής τεχνολογίας όπως η Γερμανία», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε σε συνέντευξη Τύπου πριν από το κλείσιμο.
Αναφέρθηκε στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, όταν ένα τσουνάμι έπληξε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος οδηγώντας στην καταστροφή, ξυπνώντας μνήμες από την καταστροφή του 1986 στο Τσερνομπίλ.
Στο δημαρχείο του Λίνγκεν, ο δήμαρχος Ντιέτερ Κρον δήλωσε ότι υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα για την επικείμενη διακοπή της πυρηνικής ενέργειας, η οποία θα σηματοδοτηθεί με μια μικρή, κεκλεισμένων των θυρών τελετή μέσα στο εργοστάσιο.
«Για το προσωπικό, θα είναι μια στιγμή θλίψης», είπε, σημειώνοντας ότι η Έμσλαντ παράγει με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια για τη Γερμανία και τους γείτονές της εδώ και δεκαετίες. «Από την άλλη, είναι η αρχή μιας νέας εποχής επειδή θέλουμε να μπούμε στο υδρογόνο».
Τα τελευταία 12 χρόνια, ο Κρον και άλλοι εργάστηκαν για να πείσουν δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους να επενδύσουν σε αυτό που ελπίζουν ότι θα είναι ένα βασικό πράσινο καύσιμο του μέλλοντος. Η περιοχή παράγει ήδη περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ό, τι καταναλώνει και στοχεύει να γίνει κόμβος παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιώντας αιολική και ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια.
«Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι όλες οι υποδομές, τα δίκτυα, είναι εκεί», είπε.
Μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρού υδρογόνου στον κόσμο πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί στο Λίγνκεν αυτό το φθινόπωρο.
Ορισμένα από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή «πράσινου χάλυβα», ένα ζωτικό βήμα εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θέλει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.
«Πιστεύω ότι πρόκειται να γίνουμε η μεγαλύτερη και πιο σημαντική τοποθεσία στη Γερμανία για υδρογόνο», δήλωσε ο Κρον. «Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα είδος σχεδίου για την ανάπτυξη».
Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία θα πρέπει να βασίζεται σε βρώμικα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου για ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων συννεφιάς αλλά ήρεμου καιρού - μια κατάσταση για την οποία οι Γερμανοί έχουν επινοήσει ακόμη και έναν νέο όρο, Dunkelflaute.
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι χάρη στο ολοκληρωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, η Γερμανία μπορεί να εισάγει ενέργεια όταν χρειάζεται, ενώ παραμένει καθαρός εξαγωγέας.
Ο Λέμκε έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι η μη πυρηνική πολιτική της Γερμανίας θα εμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών της χώρας.
«Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει ο φθηνότερος και ιδιαίτερα ταχύτερος δρόμος εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, επισημαίνοντας σημαντικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αλλού στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η τιμή εγκατάστασης ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Πίσω στο Λίνγκεν, ο ακτιβιστής Αλεξάντερ Βεντ της αντιπυρηνικής ομάδας AgIEL λέει ότι το κλείσιμο δεν είναι το τέλος του δρόμου για τις προσπάθειές τους.
«Θέλουμε να σταματήσουμε και να τιμήσουμε αυτή την ημέρα. Φυσικά είναι ένας λόγος για να γιορτάσουμε», είπε. «Αλλά για εμάς είναι βασικά ένα ορόσημο που έχει επιτευχθεί. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν».
Ακτιβιστές όπως ο Βεντ έχουν πλέον μετατοπίσει την εστίασή τους σε κοντινές εγκαταστάσεις που επεξεργάζονται πυρηνικά καύσιμα για αντιδραστήρες αλλού στην Ευρώπη.
«Πρέπει να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου», είπε. «Πρέπει να σταματήσουμε να παράγουμε ράβδους καυσίμου για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια εκτός Γερμανίας».