Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλληλων χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία.
Ο κατάλογος θα περιλαμβάνει υπόγειους σταθμούς των τρένων, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και χώρους κρατικών κτιρίων αλλά και ιδιωτών.
Όπως ανακοινώθηκε, θα καταρτιστεί ένας ψηφιακός κατάλογος αυτών των χώρων τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να τα βρίσκουν γρήγορα χρησιμοποιώντας μια ειδική εφαρμογή κινητών τηλεφώνων.
Οι πολίτες ενθαρρύνονται επίσης, όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δημιουργήσουν καταφύγια στα σπίτια τους μετατρέποντας υπόγεια και γκαράζ.
Ο εκπρόσωπος του Υπ.Εσωτερικών, δεν έδωσε πάντως κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ που απαιτεί επίσης αρκετό χρόνο για να περατωθεί.
Η Γερμανία, το των 84 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 579 καταφύγια, κυρίως από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 480.000 ανθρώπους. Παλαιότερα διέθετε περίπου 2.000.
Το υπουργείο είπε επίσης πως τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνήθηκαν σε μια διάσκεψη ανώτερων αξιωματούχων τον Ιούνιο και μια ειδική ομάδα το εξετάζει.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της Μόσχας να στοχεύσει άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Τον Οκτώβριο, οι αρχηγοί των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση στη στρατιωτική συμμαχία έως το 2030.
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα βιώνει ήδη μια απότομη αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων κατασκοπείας και δολιοφθοράς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά «παγκόσμιου» πολέμου-αφού δόθηκε άδεια στο Κίεβο να πλήττει με δυτικά όπλα βαθιά μέσα στην Ρωσία- και δεν απέκλεισε χτυπήματα σε στόχους δυτικών συμφερόντων ή δυτικές χώρες.