Η Γερμανία στη δίνη της ακροδεξιάς, του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση αλλά ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή.
Γερμανία 2024 Προεκλογική αφίσα του AfDA που γράφει Πρώτα η πατρίδα μας
Γερμανία 2024 Προεκλογική αφίσα του AfDA που γράφει Πρώτα η πατρίδα μας
via Associated Press

Η νίκη του AfD στη Θουριγγία και οι εξαιρετικές επιδόσεις του στη Σαξονία χαρακτηρίστηκαν ως πολιτικός σεισμός στη Γερμανία με τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, το SPD του οποίου ηγείται ο Σολτς, τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους του FDP, να προσπαθούν να συνέλθουν από το πλήγμα που υπέστησαν. Το μεταναστευτικό, οι επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και η πτώση του βιοτικού επιπέδου, συμβάλλουν στην άνοδο της ακροδεξιάς, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και προβληματίζει την ΕΕ η οποία ωστόσο εμφανίζεται αμήχανη να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται με δύο πολέμους σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες πριν τις εκλογές να χαρακτηρίσουν το AfD ως μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία υπονομεύει τη δημοκρατίά απέτυχαν γεγονός που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι που αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό κατεστημένο και τους θεσμούς της χώρας αυξάνονται.

Σε αυτό αποδίδεται και η νίκη του φιλορωσικού αριστερού - λαϊκιστικού κόμματος BSW (Συμμαχία Σαχρά Βάγκενκνεχτ) που κατέλαβε την τρίτη θέση προτάσσοντας θέσεις όμοιες με αυτές της δεξιάς και με σαφές αντιμεταναστευτικό πρόσημο όπως του AfD.

Ο Σολτς είχε οσμιστεί για το πως θα εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ανατρέψει την κατάσταση με την ανακοίνωση αυστηρότερων μέτρων για την παράνομη μετανάστευση και απελάσεις προσφύγων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Όμως η φονική επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός αστυνομικού στο Μάνχαϊμ, στα τέλη Μαΐου, η τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε τον Αύγουστο στο Ζόλινγκεν όπου ένας Σύρος μετανάστης σκότωσε, επίσης με μαχαίρι, τρεις ανθρώπους, είχαν ήδη προκαλέσει αίσθηση στη γερμανική κοινωνία και το AfD εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση.

Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο πάλι μια επίθεση με μαχαίρι όπου ένας Αφγανός τραυμάτισε τρία άτομα πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ενώ στις 29 Απριλίου είχε σημειωθεί ακόμη ένα περιστατικό που έφερε το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας προ εκπλήξεως καθώς περίπου 1.100 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Αμβούργο με αίτημα τη δημιουργία χαλιφάτου.

Οι ομιλητές, όπως αναφέρει η DW, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα κατηγόρησαν τους πολιτικούς της Γερμανίας ως ισλαμοφοβικούς και ψεύτες ενώ οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έφεραν συνθήματα όπως «Γερμανία = δικτατορία αξιών» και «Το χαλιφάτο είναι η λύση».

Ο Όλαφ Σολτς είχε κάνει λόγο για ανεπίτρεπτες ενέργειες που πρέπει να έχουν συνέπειες. Τελικά τις συνέπειες τις υπέστη ο κυβερνητικός συνασπισμός και η γερμανική κοινωνία που ριζοσπαστικοποιείται.

Το καμπανάκι είχε χτυπήσει εδώ και καιρό όμως η πόλωση της κοινωνίας αντιμετωπιζόταν με τη λογική του άσπρου - μαύρου, όπου στην σκοτεινή πλευρά έθεταν αδιακρίτως όσους εξέφραζαν προβληματισμό για την ανεξέλεκτη μετανάστευση.

Έτσι η νίκη του AfD μπορεί να μην το φέρει στην εξουσία, όμως επηρεάζει και διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα αφού εκτός από την σκλήρυνση της στάσης του Σολτς στο μεταναστευτικό ακολουθεί και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, το CDU με τον αρχηγό του, τον Φρίντριχ Μερτς, να θέτει στην κυβέρνηση τελεσίγραφο έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου για συμφωνία στο θέμα της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

«Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να μας δώσει μια δεσμευτική δήλωση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ότι η ανεξέλεγκτη εισροή στα σύνορα θα σταματήσει και ότι όσοι εξακολουθούν να έρχονται θα επιστρέψουν στα σύνορα στη Γερμανία, τότε δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις με την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Μερτς σε κομματική εκδήλωση στο Βραδεμβούργο ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο αδύναμος κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται ότι παραπαίει και είναι εύλογο να διερωτάται κανείς για το τι θα συμβεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Μπορεί οι Χριστιανοδημοκράτες να βρίσκονται σε τροχιά νίκης και να εμφανίζονται πιο σκληροί στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά εάν είναι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική αριστερά που τους ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση τότε η πορεία μπορεί να καταστεί ολέθρια όχι μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης και αυτό διότι τα συγκεκριμένα πολιτικά άκρα φέρονται να ελέγχονται από τη Ρωσία του Πούτιν και έχουν δείξει τις προθέσεις τους όσον αφορά το ουκρανικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα ασκήθηκαν διώξεις σε στελέχη του AfD με τις κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και της Ρωσίας.

Όμως αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει περισσότερο με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία είναι η επανάληψη αυτού του μοτίβου στην Ευρώπη με τους ψηφοφόρους να απορρίπτουν τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου αναζητώντας εναλλακτική και ελπίδα στα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Όσο δεν λαμβάνεται υπόψη από τις πολιτικές ελίτ η οικονομική δυσχέρεια της μεσαίας τάξης και όσο επιμένουν στην ”ποινικοποίηση” της αγωνίας της για το μεταναστευτικό και του αιτήματός της για ασφάλεια, τόσο πιο βέβαιη καθίσταται μια επερχόμενη σύγκρουση με αυτό το μέρος της κοινωνίας, που μόνο αμελητέο δεν θεωρείται. Γι΄αυτό οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι απλά μια τοπική υπόθεση αλλά ξεκάθαρα Ευρωπαϊκή.

Δημοφιλή