Η Γιασεμί Κηλαηδόνη για «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν», την ανθρώπινη δύναμη και την πίστη

Η πραγματική ιστορία της Έλεν Κέλλερ και της δασκάλας της Άννυ Σάλιβαν, αλλά και τα εικοσάχρονα του θεάτρου «Μεταξουργείο».
Φωτογραφία: Χριστίνα Δενδρινού

Έργο γνωστό και αγαπημένο, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό Νότο στα τέλη του 19ου αιώνα, με ηρωίδες δύο γυναίκες πρότυπα θέλησης και πίστης, την μικρή Έλεν Κέλλερ και τη δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν, «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, έφτασε στο ευρύ κοινό χάρη στην κινηματογραφική εκδοχή του, σε σκηνοθεσία Άρθουρ Πεν, ταινία που χάρισε Όσκαρ στις δύο πρωταγωνίστριες, Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιουκ.

Το θεατρικό έργο του Γκίμπσον βασίζεται στην αυτοβιογραφία της Έλλεν Κέλλερ (1880 - 1968), η οποία σε βρεφική ηλικία έχασε όραση, ακοή και φωνή, ενώ μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στην απόλυτη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να αναδείξει τα χαρίσματα και τις αρετές του παιδιού.

Η μικρή Έλεν ξεπέρασε τα προβλήματα της και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, αλλά και να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινοτόμα παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.

Η Έλεν έγινε συγγραφέας, ακτιβίστρια, υπέρμαχος της γυναικείας ψήφου, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και συναντήθηκε με τα πιο σημαντικά πρόσωπα του καιρού της -από τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρ Σω και τον Μάρκ Τουέιν μέχρι τον Γκράχαμ Μπελ.

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη, η οποία ενσαρκώνει την Άννυ Σάλιβαν, μιλά στη HuffPost Greece για την προστιθέμενη αξία του βιογραφικού αυτού ντοκουμέντου, τον ορισμό των θαυμάτων, το εύρος της ανθρώπινης δύναμης και πίστης, την αποδοχή της αδυναμίας μας, αλλά και τα εικοσάχρονα γενέθλια του θεάτρου «Μεταξουργείο».

-Η επιλογή του έργου πώς προέκυψε;

Επειδή το «Θαύμα της ’Αννυ Σάλιβαν» είναι ένα έργο με πολύ σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Ταιριάζει απόλυτα λοιπόν με το είδος του θεάτρου που 20 χρόνια τώρα με συνέπεια υπηρετεί το θέατρό μας, το «Μεταξουργείο» .

-Είχες δει την ταινία του Άρθουρ Πεν;

Δεν είδα επίτηδες την εξαιρετική ταινία «The Miracle Worker» του Άρθουρ Πεν γιατί δεν ήθελα έστω και ασυνείδητα να επηρεαστώ από την εικόνα που έχει δημιουργήσει εκείνος για την Άννυ Σάλιβαν.

-Ποια είναι πιο δυνατή σε αυτή τη δύσκολη, σύνθετη, γεμάτη αγώνα και αγωνία σχέση, η Έλλεν ή η νεαρή δασκάλα της Άννυ;

Και οι δύο αυτές γυναίκες είναι πρότυπα δύναμης και θέλησης η κάθε μια τους με τον δικό της τρόπο. Η συνάντησή τους ήταν ένα δώρο ζωής για την μικρή Ελλεν η οποία δεν θα είχε εξελιχθεί στην σπουδαία αυτή προσωπικότητα χωρίς την καθοριστική συμβολή της δασκάλας της.

Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος

-Ο κώδικας επικοινωνίας που αναπτύσσουν ξεκινά, ως είναι ευνόητο, από μια πρώτη λέξη. Ποιο είναι το σημείο εκκίνησης τους;

Η πρώτη λέξη που διδάσκει η Άννυ στην μικρή είναι η λέξη κούκλα, με αφορμή μια κούκλα που της έχει φέρει ως δώρο από τα παιδιά της σχολής Πέρκινς στην οποία εκπαιδεύτηκε η Σάλιβαν. Προσπαθεί με ατελείωτες λοιπόν επαναλήψεις διαφόρων λέξεων και με την χρήση του δακτυλικού αλφάβητου να την κάνει τα ταυτίσει τη λέξη με το αντικείμενο. Πράγμα που στο τέλος και καταφέρνει!

“«Μην πιστεύεις στα θαύματα. Δεν γίνονται πια στην εποχή μας. Απλώς τα δημιουργούμε. Εμείς!»”

-Πόσο δύσκολο είναι να μοιράζεσαι τη σκηνή με ένα παιδί;

Για εμένα είναι η πρώτη φορά, αλλά το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον να μοιράζεσαι την σκηνή με ένα παιδί. Τα παιδιά έχουν ένα απίστευτο υποκριτικό ένστικτο και μια καθαρότητα απέναντι στην θεατρική πράξη το οποίο περνώντας τα χρόνια ένας επαγγελματίας ηθοποιός, συνήθως το χάνει ή το θεωρεί δεδομένο. Ήταν λοιπόν ένα μεγάλο μάθημα αυτή η συνύπαρξη μου με τα δυο κορίτσια που ενσαρκώνουν την ’Ελλεν Κέλλερ (Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη)

-Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί -όχι αδικαιολόγητα- ότι δεν ζούμε στον καιρό των θαυμάτων. Η δική σου εκτίμηση;

Δανείζομαι μια φράση από το κείμενο που με εκφράζει απόλυτα για να απαντήσω στη ερώτηση: «Μην πιστεύεις στα θαύματα. Δεν γίνονται πια στην εποχή μας. Απλώς τα δημιουργούμε. Εμείς!».

Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος

-Πιο δύσκολο είναι να βρούμε μέσα μας τη δύναμη ή να εντοπίσουμε και να παραδεχτούμε την αδυναμία μας;

Νομίζω πως όλα ξεκινάνε από την αποδοχή της αδυναμίας μας. Θέλει δουλειά με τον εαυτό μας και μεγαλοψυχία για να παραδεχτούμε τα τρωτά μας σημεία και να θελήσουμε να δουλέψουμε ώστε να τα ξεπεράσουμε. Δεν έχω όμως καμιά αμφιβολία για το εύρος της ανθρώπινης δύναμης και πίστης!

-Γιατί «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» είναι ένα έργο που θα έπρεπε να δουν γονείς και δάσκαλοι;

Γιατί και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα δουν μέσα από την αληθινή αυτή ιστορία, ποιό είναι το ουσιαστικό νόημα της εκπαίδευσης. Πράγμα που ήδη συμβαίνει, μιας και στον πρώτο μόλις μηνα παραστάσεων μας, πολλοί δάσκαλοι με τους μαθητές τους αλλά και γονείς με τα παιδιά τους μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους.

-Το «Μεταξουργείο» έχει γενέθλια, γίνεται 20 χρονών. Η πιο έντονη ανάμνηση από την Άννα Βαγενά, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την υποδοχή του κοινού εκείνη την πρώτη χρονιά;

Είμαστε πολύ ευτυχείς που το «Μεταξουργείο» κλείνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του! ’Έχει πλέον το δικό του σταθερό κοινό, ένα ρεπερτόριο με πολύ αξιόλογες παραγωγές και συνεχίζουμε πιστά το όραμα του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Άννας Βαγενά που το δημιούργησαν. Έχω υπέροχες αναμνήσεις από την πρώτη εκείνη χρονιά, όταν και οι δυο γονείς μου βρίσκονταν νυχθημερόν στο θέατρο, ετοιμάζοντας και φροντίζοντας την παραμικρή λεπτομέρεια. Ο κόσμος αγάπησε και αγκάλιασε αμέσως τον χώρο μας και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αγάπη και την στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια!

Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος

Info

«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον

Συντελεστές

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Ειρήνη Γεωργακίλα

Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Mουσική: Γιάννης Καραγιάννης

Video παράστασης: Στέφανος Παπαδόπουλος

video spot: Δημήτρης Κοκοτίνης

Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη : Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας

Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη.

Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος

Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, τηλ.: 210 5234382.

Παραστάσεις:

Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30

Την περίοδο των Χριστουγέννων έχουμε προγραμματίσει δύο έκτακτες παραστάσεις:

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου στις 20:00

Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα

Εισιτήρια: 20 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382.

Δημοφιλή