Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στην κορυφή (του Twitter) και ο Άντριου Τέιτ που την προκάλεσε, στον πάτο

Με τι ασχολείται σήμερα η Γκρέτα. Ο Τέιτ συνελήφθη από ειρωνεία της τύχης, εξαιτίας του βίντεο με την απάντηση του σε αυτή και γιατί "δεν ανακυκλώνει τα κουτιά πίτσας του".
Σε διαδήλωση για το κλίμα στην Στοκχόλμη τον Σεπτέμβριο του 2022.
Σε διαδήλωση για το κλίμα στην Στοκχόλμη τον Σεπτέμβριο του 2022.
JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Tην Τετάρτη ο Άντριου Τέιτ προκάλεσε την Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Twitter πιθανότατα για να πυροδοτήσει δημόσια αντιπαράθεση μαζί της. Ο ινφλουένσερ και κικμπόξερ έλαβε την αφοπλιστική απάντηση της.

Εκτοτε η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα -που έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τρεις συνεχόμενες χρονιές- βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες τάσεις του Twitter διεθνώς.

Χθες Πέμπτη ρουμάνοι εισαγγελείς ανέφεραν πως ο κακόφημος «celebrity» του Ίντερνετ και πρώην κικμπόξερ Άντριου Τέιτ, τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και δημιουργία ομάδας οργανωμένου εγκλήματος.

Μόλις μια ημέρα πριν, ο influencer που έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό και έχει αποκλειστεί από πολλές πλατφόρμες των social media, έκανε ένα Tweet απευθυνόμενος (προσθέτοντάς την με ετικέτα) στην ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ.

″Έχω 33 αυτοκίνητα.”, ”Παρακαλώ, δώσε μου το email σου ώστε να σου στείλω την πλήρη λίστα της συλλογής αυτοκινήτων μου και τις τεράστιες εκπομπές αερίων τους”, έγραψε στο Tweet του ο ινφλουένσερ προσθέτονας πως αυτό είναι μόνο η αρχή (της κόντρας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει;).

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ του απάντησε «Ναι, σε παρακαλώ διαφώτισε με, στείλε μου email στο smalldickenergy@getalife.com (σε ελεύθερη απόδοση “ενέργεια μικρού πέους, βρες κάτι να ασχοληθείς”)».

O Άντριου Τέιτ θέλησε να απαντήσει στην Γκρέτα Τούνμπεργκ με ένα δίλεπτο βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν κουτί ρουμάνικης αλυσίδας πίτσας. Αυτό το γεγονός φαίνεται σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ και χρήστες του Twitter να επέτρεψε στις ρουμανικές αρχές να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόταν στη χώρα και να τον συλλάβουν στο πλαίσιο έρευνας για την εμπορία ανθρώπων. Η Τούνμπεργκ σχολίασε σαρκαστικά πως ”αυτά παθαίνει όποιος δεν ανακυκλώνει τα κουτιά της πίτσας του”.

Tι κάνει με τη ζωή της η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Οταν το 2020 ήταν η πρώτη ομιλίτρια μετά τον Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελεβετίας το 2020, ήταν μόλις 17 ετών. Έχει επίσης μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη και το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ έχει γίνει δεκτή σε ακρόαση από τον Πάπα.

Το τεύχος του Νοεμβρίου του 2022 για το διεθνές περιοδικό ELLE φιλοξενεί συνέντευξη και φωτογράφιση της , όπου φάνηκαν άλλες πτυχές της προσωπικότητας της, λιγότερο γνωστές.

Η φωτογράφιση και η συνέντευξη έγιναν στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας για το κλίμα στην Ευρώπη, με το τρένο interail (δεν μετακινείται με αεροπλάνο λόγω των ρύπων που εκπέμπει). Για να φωτογραφιθεί υπήρχαν ως όροι το να μη χρησιμοποιηθούν πλαστικά, μακιγιάζ, hair-styling και ρούχα επώνυμων σχεδιαστών.

Η Γκρέτα θεωρώντας πως δεν υπάρχει πάνω από όλα αρκετή επίγνωση για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής πέρασε τα lockdowns στη Στοκχόλμη δουλεύωντας ”Το Βιβλίο του Κλίματος” (The Climate Book), που περιέχει σύντομα, περιεκτικά και διαφωτιστικά άρθρα από συγγραφείς όπως η Ναόμι Κλάιν και εξέχοντες περιβαλλοντολόγους όπως η Wanjira Mathai.

Περιλαμβάνει και δοκίμια της ίδιας με βασικό της στόχο ”ο αναγνώστης να διαβάζει ανάμεσα στις γραμμές και βγάλει τα δικά του συμπεράσματα”. Επιμαίνει πως δεν στοχεύει στο να ακουστεί εκείνη απαραιτήτως ”μην ακούτε εμένα, ακούστε τους επιστήμονες, τους ειδικούς, εκείνους που πλήττονται περισσότερο”.

Θα μπορούσε να αναφερθεί σε αυτά, αλλά περιγράφει τον εαυτό της ως ”μια προνομιούχα έφηβη που ζει στη Σουηδία και δεν έχει συγκεκριμένη ιστορία να διηγηθεί”.

Με περισσότερους από 20 εκατομμύρια ακόλουθους στα social media, λέει πως ”θα τα διέγραφε, πως είναι λίγο boomer στον τρόπο που τα χειρίζεται και πως δεν τα θεωρεί ιδανικό τρόπο για να ασκεί επιρροή, αλλά είναι δύσκολο όταν την ακολουθεί τόσος κόσμος”. Σε ότι αφορά το μίσος που εισπράττει στα κοινωνικά δίκτυα, απαντά πως ”ο κόσμος νομίζει ότι έχω περισσότερη δύναμη από όση πραγματικά διαθέτω”.

Έχει διαγνωστεί με επιλεκτική αλαλία (για περίπου πέντε χρόνια μιλούσε αποκλειστικά στην αδελφή, τους γονείς και τον δάσκαλό της), Σύνδρομο Άσμπεργκερ και Ιδεοψυναγκαστική Διαταραχή. Το πως κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω της όλη αυτή την παγκόσμια προσοχή το περιγράφει στο βιβλίο που έχει συν-γράψει με την οικογένεια της ”Το σπίτι μας καίγεται: Στιγμές μια οικογένειας και ενός πλανήτη σε κρίση”.

Δηλώνει πως δεν είναι όλη την ώρα σοβαρή. Χορεύει το Single Ladies της Μπιγιονσέ με τρόπο που θα μπορούσε να ποσταριστεί και στο TikTok, γελάει μέχρι δακρύων και έχει ομαδικές συνομιλίες με φίλους -και συναδέλφους ακτιβιστές από όλο των κόσμο- που δεν θα θέλαμε να διαβάσουμε.

Στο “The Climate Book” αναφέρει πως διανύουμε μια εποχή ”επίπλαστης οικολογικής συνείδησης”. Αυτό που αποκαλεί greenwashing (πράσινο ξέπλυμα) και για παράδειγμα αφορά πολύ τον τομέα της μόδας, είναι ότι ναι μεν αναφερόμαστε στην βιωσιμότητα, αλλά δεν αλλάζουμε τελικά τις πρακτικές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή ”η μόδα -σε τεράστιο ποσοστό της- προσπαθεί να φαίνεται βιώσιμη και όχι να είναι”.

Η Γκρέτα δεν ήταν συνηθισμένη να αλληλεπριδρά με όλον αυτόν τον κόσμο. Όμως σταδιακά μέσα στο κίνημα για το κλίμα ένιωσε ότι βρήκε τον σκόπο της, ”κάπου” που ανήκει. Αυτό προτρέπει και τους αναγνώστες του βιβλίου να κάνουν, συμβάλλοντας ”όπως μπορούν” στο φλέγον αυτό ζήτημα για την ανθρωπότητα. Εστιάζει στις λύσεις που μπορούν να βρεθούν και όχι στο πρόβλημα. Το Ιανουάριο που έρχεται θα γίνει 20 χρονών.

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση του τεύχους Νοεμβρίου 2022, του ελληνικού πειροδικού ELLE (σελ. 58-62).

Δημοφιλή