Το κλειδί για τη θεραπεία της ανδρικής φαλάκρας - μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 50% των ανδρών παγκοσμίως- θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα σάκχαρο που υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας μονοσακχαρίτης, η Δεοξυριβόζη - ονομάζεται 2-deoxy-D-ριβόζη (2dDR) -, μπορεί να διεγείρει τα μαλλιά να ξαναφυτρώσουν.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιστήμονες από το Sheffield και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν μελετούν πώς ο μονοσακχαρίτης μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών προάγοντας το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι οι τρίχες γύρω από τις επουλωμένες πληγές φαινόταν να αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία.
Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι επιστήμονες καθιέρωσαν ένα μοντέλο απώλειας μαλλιών λόγω τεστοστερόνης σε ποντίκια - παρόμοιο με την αιτία της φαλάκρας στους άνδρες. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η εφαρμογή μιας μικρής δόσης της φυσικής ζάχαρης βοήθησε στο σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία οδήγησαν στην αναγέννηση των μαλλιών.
Τα ευρήματα από τη μελέτη δείχνουν ότι η δεοξυριβόζη είναι εξίσου αποτελεσματική στην αναγέννηση των μαλλιών με το Minoxidil - ένα υπάρχον φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης.
Ωστόσο, η έρευνα προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική προσέγγιση για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών μέσω μιας φυσικής ζάχαρης.
Η καθηγήτρια Sheila MacNeil, Ομότιμη Καθηγήτρια Μηχανικής Ιστών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η ανδρική φαλάκρα είναι μια τόσο κοινή πάθηση, που επηρεάζει τους άνδρες σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο φάρμακα με άδεια FDA για τη θεραπεία της.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση της δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των μαλλιών.
«Η έρευνα που κάναμε είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα».
Πηγή: Medicalxpress