Η ζωή του «πατέρα» της ατομικής βόμβας γίνεται ταινία από τον Κρίστοφερ Νόλαν

Ο Βρετανός σκηνοθέτης είναι πρώτη φορά μετά από χρόνια σε συζητήσεις και εκτός Warner.
Ο δρ. Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, τον Δεκέμβριο του 1947, οκτώ μήνες πριν φύγει από τη ζωή. (AP Photo)
Ο δρ. Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, τον Δεκέμβριο του 1947, οκτώ μήνες πριν φύγει από τη ζωή. (AP Photo)
via Associated Press

Ο Κρίστοφερ Νόλαν στρέφεται, μετά το κατασκοπικό «Tenet», και πάλι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο πρόσωπο του καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και τον κομβικό ρόλο του στην κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Σύμφωνα δε, με το Deadline, ο Νόλαν είναι σε επαφές και συζητήσεις με μεγάλα στούντιο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και εκτός Warner. Παρά το γεγονός ότι ο Νόλαν και η σύζυγος του, παραγωγός Έμα Τόμας, δεν είχαν επίσημο συμβόλαιο με το στούντιο (όπως και ο Κλιντ Ίστγουντ) παρέμειναν πιστοί στην Warner σχεδόν επί δύο δεκαετίες. Υπενθυμίζεται ότι ο Νόλαν είχε γίνει έξαλλος όταν πληροφορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 την απόφαση της Warner να κυκλοφορήσει όλες τις ταινίες της για το 2021 ταυτόχρονα στις αίθουσες (όσες ήταν σε λειτουργία λόγω πανδημίας) και στο HBO Max, υποστηρίζοντας με σθένος τη σημασία της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Παρότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για το καστ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, πιθανώς περιλαμβάνει τον Κίλιαν Μέρφι, τον Τόμι Σέλμπι του «Peaky Blinders», ο οποίος έχει συνεργαστεί σε τέσσερις ταινίες με τον Νόλαν -στις δύο ταινίες Μπάτμαν «Ο Σκοτεινός Ιππότης», στο «Inception» (2010), αλλά και στη «Δουνκέρκη» (2017), μία ιστορία επίσης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που χάρισε στον σκηνοθέτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Όσο για τον ευφυή και αινιγματικό Αμερικανό, γερμανικής καταγωγής θεωρητικό φυσικό Τζούλιους Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (1904 - 1967), ήταν ο διευθυντής του μυστικού προγράμματος Σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Ο Οπενχάιμερ είχε συμφωνήσει με την πλειοψηφία που τασσόταν υπέρ της χρήσης της βόμβας στην Ιαπωνία -με όλα όσα ακολούθησαν σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Βλέποντας ωστόσο τις συνέπειες του όπλου που κατασκεύασε, πρωτοστάτησε στη συνέχεια στις πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών και το 1949 αντιτάχθηκε στην κατασκευή της βόμβας υδρογόνου.

Η συμβολή του στον σχεδιασμό και την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, αλλά και στη δημιουργία μίας ισχυρής παράδοσης στη θεωρητική φυσική στις ΗΠΑ (με σημαντικό ρόλο σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών), δεν στάθηκαν ικανά να τον προστατεύσουν την περίοδο του Μακαρθισμού: Το 1954 θεωρήθηκε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και απομακρύνθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Ενέργειας της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Deadline

Δημοφιλή