Σε καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων εξελίσσεται όπως φαίνεται το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στο Σύνταγμα, όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν στραμμένα τα μάτια τους σε αυτό, αφού τόσο το μέγεθος της συμμετοχής του κόσμου, όσο και το κλίμα και τα συνθήματα που θα κυριαρχήσουν, θα έχουν να «πούν» πολλά τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Πειραιώς.
Κι αυτό γιατί, εκτός των άλλων, το συλλαλητήριο θα διεξαχθεί στη σκιά της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του Action24, σύμφωνα με την οποία το 59% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία για τη FYROM που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ το 65% αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια. Ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 57% κρίνουν σίγουρα και μάλλον θετικά τις συγκεντρώσεις για το «Μακεδονικό».
Τα μέχρι στιγμής σημάδια δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο (όπως και το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης). Το στοίχημα όμως για τους διοργανωτές (αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία) είναι αν θα πρόκειται απλώς για ένα «πολύ μεγάλο συλλαλητήριο» ή για κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο, το οποίο θα ταρακουνήσει συθέμελα την κυβέρνηση και θα την αναγκάσει να το λάβει πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν της.
Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η Νέα Δημοκρατία παρέχει πιο καθαρή και ενεργή στήριξη, τόσο με την όλη στάση και τις δηλώσεις του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (για «τα μηνύματα της κοινωνίας που πρέπει να αφουγκαραζόμαστε») όσο και με δηλώσεις στελεχών της, που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του συλλαλητηρίου. (Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε ότι στα συλλαλητήρια «όλοι βλέπουν την ψυχή του Έλληνα»).
Η επίσημη στήριξη της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Κυριακής, μία στήριξη που δεν υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί «ποιοτικά» τη συγκέντρωση της Πλατείας Συντάγματος από την προηγούμενη (και προκαλεί πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση). Ένας εκ των τριών ομιλητών του συλλαλητηρίου μάλιστα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει επισήμως την Ιερά Σύνοδο μαζί με ακόμη δύο Μητροπολίτες.
Το πραγματικά μεγάλο στοίχημα των διοργανωτών όμως, από την άποψη του «πανεθνικού» ύφους που θέλουν να προσδώσουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής (ώστε να αποτάξει τη «ρετσινιά» του «ακροδεξιού και εθνικιστικού») είναι το εάν θα κατορθώσουν να έχουν στη εξέδρα των ομιλητών τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά τους λένε ότι πρόθεση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη είναι να δώσει κανονικά το παρών στο Σύνταγμα και όχι να απευθύνει χαιρετισμό μέσω ηχογραφημένου μηνύματος. Σημαντική από αυτή την άποψη θα είναι και η ομιλία του συνταγματολόγου Γιώργου Κασσιμάτη, εμβληματικής μορφής των Πλατειών των «αγανακτισμένων» του 2011 και στενού συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην επιτροπή για το δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση τώρα από την πλευρά της φαίνεται να αντιμετωπίζει (ή τουλάχιστον έτσι θέλει να φαίνεται προς τα έξω) ψύχραιμα και στωικά το θέμα. Δεν υπάρχουν δηλώσεις απαξιωτικές ή υποτιμητικές, αφού κάτι τέτοιο εκτιμήθηκε ότι έκανε κακό στην περίπτωση του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τις αντιδράσεις και τελικά και τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτό, ενώ «σιωπητήριο» έχει επιβληθεί εκατέρωθεν στην αντιπαράθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η κυβέρνηση φαίνεται να επενδύει περισσότερο στην ουσία του θέματος της ονομασίας, ευελπιστώντας σε ένα θετικό σημάδι από την άλλη πλευρά των συνόρων (όπου βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς), το οποίο να μπορεί να αντισταθμίσει την πίεση της Πλατείας Συντάγματος.