
Η παραπομπή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ στο ΚΥΣΕΑ σε σχέση με τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ χωρίς να προσδιορίζει τον χρόνο της πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου, αναδεικνύει νέες εξελίξεις όχι μόνο για το φοβικό σύνδρομο της Ελλάδας στην «αιτία πολέμου» της Τουρκίας, αλλά και την απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με την οριοθετημένη τμηματική ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου από τον 26ο μέχρι τον 28ο μεσημβρινό.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας Ισραήλ δεν είναι απλά μια καλωδίωση ενεργειακή. Πρόκειται για την επιχειρησιακή πλέον αντιμετώπιση του οράματος της «γαλάζιας πατρίδας» για την Τουρκία που επιθυμεί την απόφραξη του γεωπολιτικού άξονα Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας Ισραήλ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση αυτή αποτελεί το προοίμιο μιας μεγάλης επιχειρησιακής αντιπαράθεσης γενικότερα μεταφοράς ενέργειας φυσικού αερίου που θα ακολουθήσει με τα τεράστια οικόπεδα φυσικού αερίου του Ισραήλ, πάνω από 1,2 τρις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Κυπριακής Δημοκρατίας Ελλάδας.
Το ΚΥΣΕΑ προφανώς επανεκτίμησε την κατάσταση και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αξίας 1,9 δις €, που εάν δεν πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό όριο, ενδεχομένως θα παγώσει ή θα διαιωνίζεται μέχρι η γαλλική εταιρεία NEXANS πάρει την αποζημίωσή της και αποχωρήσει. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ φαίνεται να μην επιθυμεί να πιέσει την Τουρκία επιχειρησιακά τηρώντας την πρακτική «όχι στην βάρδια μου».
Ο παράγοντας Ισραήλ που θα μπορούσε να συμπράξει με την Ελλάδα πιέζοντας την Τουρκία δεν φαίνεται να είναι ούτε δραστικός ούτε πειστικός αφού προτεραιότητα φαίνεται να έχει για το Ισραήλ η μη δημιουργία βάσεων της Τουρκίας μέσα στην Συρία.
Το Ισραήλ, αυτή την στιγμή ως χώρα pre active (προληπτικού χτυπήματος) δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να μετατρέψει τη Συρία σε τουρκικό προτεκτοράτο καθόσον τουρκικές στρατιωτικές ομάδες επισκέφτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες τις αεροπορικές βάσεις T - 4 κοντά στην Παλμύρα (250 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ) και την αεροπορική βάση στην Χάμα (200 χιλιομέτρων από το Ισραήλ).
Η συνάντηση της ισραηλινής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο Αζερμπαϊτζάν φαίνεται να είναι καθοριστική για την αποσυμπίεση της έντασης στη Συρία, αν και το Ισραήλ κατέστησε κατηγορηματικά σαφές ότι η εγκατάσταση τουρκικών βάσεων στην Συρία είναι κόκκινη γραμμή.
Η συνάντηση Νετανιάχου Τράμπ και η φιλοφρόνηση Τραμπ για Ερντογάν ότι «άλωσε εκ των έσω» το καθεστώς του Άσαντ, έβαλε φρένο στην ενδεχόμενη συνέργεια Ελλάδας Ισραήλ για την πόντιση της ηλεκτρικής Διασύνδεσης.
Ο Τράμπ διατηρεί καλή διαπροσωπική σχέση με τον Ερντογάν από το παρελθόν και υποσχέθηκε στον Νετανιάχου να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες για όφελος του Ισραήλ.
Ο Τραμπ διαφαίνεται ότι δεν θα θελήσει να αναμιχθεί στα ελληνοτουρκικά ούτε και στην καλωδιακή πόντιση ηλεκτρικού ρεύματος και θα κρατήσει ίσες αποστάσεις όπως και η Γαλλία.
Επιπλέον, το Ισραήλ ενδεχομένως θα αναλάβει ηγετικό ρόλο εξουσιοδότησης επίθεσης εναντίον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Τράμπ, εφόσον οι επερχόμενες συνομιλίες για τα πυρηνικά δεν ευοδωθούν μετά από προθεσμία μόλις 2 μηνών.
Συνεπώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ να μην αποτελεί προτεραιότητα, με την Ελληνική κατευναστική διπλωματία να μην επιθυμεί να διεκδικήσει κατοχυρωμένες αξιώσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων έξω από τα 6 ναυτικά μίλια ακόμα και εντός της οριοθετημένης Τμηματικής ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου.
Η αποποίηση της Τμηματικής ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου αποτελεί τεράστια απομείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων - εθνικών συμφερόντων.