ΕΑΣ: Ιστορίες επενδυτικής τρέλας

ΕΑΣ: Ιστορίες επενδυτικής τρέλας
φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου
via Associated Press

Οι πόλεμοι γίνονται με όπλα και πυρομαχικά. Και όταν διαρκούν πολύ σημαίνει μεγάλη κατανάλωση και πυρομαχικών και όπλων.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάθε μέρα στην Ουκρανία περίπου 20.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η ουκρανική πλευρά ρίχνει κάθε μέρα 6000-7000 βλήματα πυροβολικού, που επίσης είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός.

Η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά σε βλήματα των 155 χιλιοστών, διαμέτρημα που χρησιμοποιούν τα βαρέα δυτικά πυροβόλα. Ο ρυθμός αυτός έχει στραγγίξει ακόμη και τα αποθέματα χωρών όπως οι ΗΠΑ και το πρόβλημα της αναπλήρωσης είναι έντονο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή δράση για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP: Act in Support of Ammunition Production), επιχειρώντας να αξιοποιήσει και να διευρύνει τις παραγωγικές δυνατότητες των αμυντικών της βιομηχανιών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα ζωής για την ασθμαίνουσα δική μας.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι ο ελληνικός στρατός εμπλακεί σε σύγκρουση αντίστοιχης έντασης με αυτή των μετώπων σε Ουκρανία και Γάζα, τότε τα 444 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 155 χλστ. (24 PzH-2000GR και 420 M109A1B/-A2/-A3GEA1/-A3GEA2/-A5) με ημερήσια κατανάλωση περί τα 100 βλήματα (εξαιρετικά συντηρητικός αριθμός) χρειάζονται 44.400 βλήματα ανά ημέρα αγώνα. Άρα η δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών αποτελεί όχι μόνο μια οικονομική ευκαιρία για την ελληνική πολεμική βιομηχανία αλλά και εθνική ανάγκη.

Την παραγωγή πυρομαχικών στην Ελλάδα έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με κύριες μονάδες στον Υμηττό και το Λαύριο.

Τον Απρίλιο του 2021 παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά από την κυβέρνηση το σχέδιο μεταφοράς υπουργείων και της προεδρίας της κυβέρνησης στο συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων εργοστάσιο των ΕΑΣ, του Υμηττού, με μια παράλειψη: που, πότε και πως θα μεταφερόταν οι παραγωγικές υποδομές για την παραγωγή πυρομαχικών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε η απόφαση σύστασης κοινοπραξίας με τη σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT s.r.o., μέλος του Ομίλου CSG (Czechoslovak Group).

Η απόφαση περιλαμβάνει:

– Σύσταση κοινοπραξίας με σκοπό την αξιοποίηση της δράσης ASAP και συγκεκριμένα τη γόμωση βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χλστ. στο εργοστάσιο της ΕΑΣ στο Λαύριο, τα μεταλλικά μέρη των οποίων θα παρέχει η σλοβακική εταιρία.
– Συμμετοχή της ΕΑΣ στην κοινοπραξία θα ανέρχεται σε 51% και της MSM EXPORT s.r.o. σε 49%. Η ΕΑΣ θα συνεισφέρει στην κοινοπραξία τις εγκαταστάσεις στο Λαύριο, τους εργαζόμενους και την σχετική τεχνογνωσία που διαθέτει, ενώ προφανώς η σλοβακική συμμετοχή θα περιλαμβάνει κεφάλαια, πρώτες ύλες και τεχνογνωσία.

– Ανάληψη της διοίκησης (management) κοινοπραξίας από τη MSM EXPORT s.r.o.
– Ανάληψη από τη MSM EXPORT του συνολικού κόστους των επενδύσεων που απαιτούνται στο Λαύριο, (60 εκατομμύρια εκ των οποίων 45% από ευρωπαϊκούς πόρους και το 55% από την εταιρία), στην περίπτωση που δεν εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από τη δράση ASAP.

– Τη δυνατότητα η MSM EXPORT s.r.o. να μετεξελιχθεί σε στρατηγικό επενδυτή στην ΕΑΣ.
– Τη δυνατότητα κάθε εταίρου να πωλεί ανεξάρτητα τα προϊόντα που θα παράγονται στο Λαύριο, αφού πρώτα διανεμηθούν μεταξύ των δύο εταίρων αλλά με πρόβλεψη η MSM EXPORT s.r.o. να είναι προτιμητέος πελάτης για την ΕΑΣ.

Αυτό που δεν περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο είναι η αγορά μιας σύγχρονης πρέσας αξίας 1,5 – 2 εκατομμυρίων που θα έδινε την δυνατότητα στα ΕΑΣ να εκτελούν το σύνολο των εργασιών παραγωγής και όχι να εισάγουν τους κάλυκες από την Σλοβακία. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική εταιρία εκπίπτει σε απλή εγκατάσταση γομώσεων (δηλαδή μόνο στην ανάληψη του έργου που αντιστοιχεί στο περίπου το 30% της αξίας του πυρομαχικού και οικειοθελώς αποσύρεται από την κατασκευή των μεταλλικών μερών (κορμοί) που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 70%).

Κι αν αυτό είναι οικονομική ζημία τι να πει κανείς για μια χώρα που ο επαρκής εφοδιασμός του στρατού θα εξαρτάται όχι από μια εθνική αμυντική βιομηχανία αλλά από τα εισαγόμενα από τρίτους αναγκαία υλικά;

Παραγωγική ανασυγκρότηση, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, διασφάλιση της αυτάρκειας σε κρίσιμους για την επιβίωση τομείς, “έπεα πτερόεντα” κι ευκαιρίες πεταμένες από το παράθυρο.

Δημοφιλή