Έχε γεια καημένε κόσμε! Οι Νοτιοκορεάτες πληρώνουν για να κλειστούν σε αυτή τη φυλακή.

Έχε γεια καημένε κόσμε: Οι Νοτιοκορεάτες πληρώνουν για να κλειστούν σε αυτή τη φυλακή.
Kim Hong-Ji / Reuters

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η φυλακή είναι ένα μέρος από το οποίο επιώκει κανείς να αποδράσει. Για τους Νοτιοκορεάτες, ωστόσο, που χρειάζονται ένα διάλειμμα από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, μια ημέρα σε μια ψεύτική φυλακή είναι η ίδια η απόδραση!

″Αυτή η φυλακή μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας”, δήλωσε ο Παρκ Χάι Ρι, ένας 28χρονος εργαζόμενος γραφείου που πλήρωσε 90 δολάρια για να περάσει 24 ώρες κλειδωμένος σε ψεύτικη φυλακή.

Από το 2013, η εγκατάσταση «Prison Inside Me» (Η φυλακή μέσα μου) στα βορειοανατολικά της πόλης Χονγκτσιόν φιλοξένησε περισσότερους από 2.000 κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους ήταν υπαλλήλοι γραφείου και φοιτητές που αναζητούν ανακούφιση από την απαιτητική εργασία και την ακαδημαϊκή κουλτούρα της Νότιας Κορέας.

Kim Hong-Ji / Reuters

«Ήμουν πολύ απασχολημένος”, δήλωσε ο Παρ καθώς καθόταν σε ένα «κελί» 5 τετραγωνικών μέτρων. «Δεν πρέπει να είμαι εδώ, δεδομένου του έργου που πρέπει να κάνω, αλλά αποφάσισα να σταματήσω και να κοιτάξω τον εαυτό μου, για μια καλύτερη ζωή».

Οι κανόνες των φυλακών είναι αυστηροί. Δεν μιλάμε με άλλους κρατούμενους. Δεν υπάρχουν κινητά τηλέφωνα ή ρολόγια.

Kim Hong-Ji / Reuters

Οι πελάτες παίρνουν ως «δώρο» και φορούν μια μπλε στολή φυλακής, ένα χαλάκι γιόγκα, ένα σετ τσαγιού, ένα στυλό και ένα σημειωματάριο. Ξαπλώνουν στο πάτωμα. Υπάρχει μια μικρή τουαλέτα μέσα στο δωμάτιο, αλλά δεν υπάρχει καθρέφτης.

Το διατροφικό μενού περιλαμβάνει γλυκοπατάτα στον ατμό, ένα μιλκσέικ μπανάνας για δείπνο και κουάκερ με ρύζι για πρωινό.

Kim Hong-Ji / Reuters
Kim Hong-Ji / Reuters

Η συνιδρύτρια του «ιδρύματος», Νο Τζι Χιανγκ, είπε ότι η ψεύτικη φυλακή ήταν εμπνευσμένη από τον σύζυγό της, έναν εισαγγελέα που συχνά αντιμετώπιζε εβδομάδες εργασίας 100 ωρών!

«Είπε ότι θα προτιμούσε να πάει σε απομόνωση για μια εβδομάδα ώστε να ξεκουραστεί και να αισθανθεί καλύτερα», δηλώνει. «Αυτή ήταν η αρχή.»

Η κάμψη της οικονομίας υψηλής τεχνολογίας της Νότιας Κορέας, που εξαρτάται από τις εξαγωγές, έχει οδηγήσει σε γενική εντατικοποίηση, με υπερ-ανταγωνιστικό σχολείο και εργασιακό περιβάλλον, το οποίο οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυξάνουν το άγχος και τις τάσεις για αυτοκτονία.

Kim Hong-Ji / Reuters
Kim Hong-Ji / Reuters

Οι Νότιοι Κορεάτες εργάστηκαν κατά μέσο όρο 2,024 ώρες το 2017, το τρίτο μεγαλύτερο ρεκόρ στον κόσμο μετά το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα, όπως έδειξε μία έρευνα σε 36 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο και να κερδίζουν περισσότερα, η κυβέρνηση αύξησε τον ελάχιστο μισθό και έκοψε το ανώτατο όριο στις ώρες εργασίας στις 52 εβδομαδιαίως, από τις 68(!)

Αλλά οι πολιτικές αυτές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν και να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν, λένε οι οικονομολόγοι.

Kim Hong-Ji / Reuters

Η κυρία Νο είπε ότι ορισμένοι πελάτες είναι επιφυλακτικοί να ξοδέψουν 24 ή 48 ώρες σε μια φυλακή, μέχρι να το δοκιμάσουν.

«Μετά από μια παραμονή στη φυλακή, οι άνθρωποι λένε, αυτό δεν είναι φυλακή, η πραγματική φυλακή είναι εκεί που επιστρέφουμε!», είπε η ίδια.

Kim Hong-Ji / Reuters

Δημοφιλή