Τα τελευταία χρόνια, το ηχητικό λουτρό, κάνει πάταγο ανάμεσα στις διάφορες πρακτικές «αυτοφροντίδας» και χαλάρωσης, όπως η τήρηση ημερολογίου ή το κάψιμο κεριών. Κι αυτό γιατί τα ηχητικά λουτρά, προωθούνται από τους ειδικούς ως ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του άγχους και ενίσχυσης της εσωτερικής γαλήνης.
Τα ηχητικά λουτρά είναι διαλογιστικά ταξίδια μέσω του ήχου, που εξασκούνται σε ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες, οι οποίες καθοδηγούνται από έναν συντονιστή ήχου. Κατά τη διάρκεια ενός ηχητικού λουτρού, ακούμε μια μεγάλη ποικιλία ασυνήθιστων ηχητικών οργάνων, που μας δίνουν την αίσθηση ότι μας τυλίγουν. Νιώθουμε στην ουσία σαν να μας «λούζουν» από πάνω μέχρι κάτω. Εξ′ ου και η ονομασία τους.
Και είναι πράγματι αποτελεσματικά;
Ιατρικός ανθρωπολόγος απαντά με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την πρόσφατη έρευνά του.
Οι άνθρωποι που συντονίζουν τα λουτρά ήχου, ισχυρίζονται ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε μια βαθιά αίσθηση γαλήνης και αρμονίας. Ορισμένοι μάλιστα, λανθασμένα υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια αρχαία μέθοδο. Ωστόσο, ανάλυση βασισμένη σε στοιχεία από τους καλύτερους μελετητές της Ευρώπης, αποδεικνύει ότι τα ηχητικά λουτρά εμφανίστηκαν στη σημερινή τους μορφή σε μεγάλο βαθμό ως απόρροια της ανόδου της σύγχρονης γιόγκα, του είδους που επικεντρώνεται στις στάσεις ή στις «ασάνες».
Η εμπορευματοποίηση των γιόγκικων πρακτικών σε συνδυασμό με την προώθηση από την πλευρά των διασημοτήτων, οδήγησε στη σύγχρονη βιομηχανία ηχητικών λουτρών. Έτσι, πολλά στούντιο προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα εξάσκησης αυτής της πρωτοποριακής πρακτικής.
Ποια τα οφέλη για την υγεία
Τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις συσχετίσεις μεταξύ της γιόγκα και της καλύτερης σωματικής και ψυχικής υγείας. Και όταν μιλάμε για τα ηχητικά λουτρά συγκεκριμένα, μελέτη που αφορούσε την έκθεση 62 ατόμων σε ήχους που προέρχονταν από κρυστάλλινα μπολ, γκονγκ, κύμβαλα και άλλα όργανα που βοηθούν στην εξάσκηση των ηχητικών λουτρών, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν τα επίπεδα έντασης, θυμού και κόπωσης να μειώνονται αισθητά.
Μια ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι τα ηχητικά λουτρά, πέρα από τα επίπεδα του στρες περιορίζουν και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτιώνουν τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό.
Η εμπειρία του ηχητικού λουτρού ποικίλλει
Σε κάποιες περιπτώσεις οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο. Σε άλλες πάλι, οι συντονιστές αντί για ένα, παίζουν πολλά διαφορετικά όργανα. Μερικά στυλ λουτρών φέρουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία της γιόγκα, ενώ άλλα την αφήνουν απ′ έξω.
Πώς θα επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει
Ένα ιδανικό πεδίο για ηχητικά λουτρά θα πρέπει να μας δίνει τη δυνατότητα να αφεθούμε πλήρως. Επομένως, έχει σημασία να υπάρχει ασφάλεια, απομόνωση και ζεστασιά στον χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε στο προσφερόμενο ηχητικό τοπίο.
Τα υπαίθρια ηχητικά λουτρά μπορεί να είναι ωραία, αλλά η ανησυχία για τους θεατές, τους εξωτερικούς θορύβους και τις καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αίσθηση χαλάρωσης.
Το ίδιο ισχύει και για τα λουτρά που διεξάγονται σε θορυβώδη γυμναστήρια ή σε άλλες αίθουσες που δεν κατασκευάστηκαν από την αρχή για την προώθηση της εσωτερικής γαλήνης.
Επιπλέον, εάν ένας συντονιστής μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, η χαλάρωση θα είναι δύσκολη.
Plus: Συντονιστές με λιγότερη εμπειρία, συχνά παίζουν τα όργανα που παράγουν τον ήχο πολύ δυνατά ή παίζουν πολύπλοκες μουσικές συνθέσεις, που καθιστούν τον διαλογισμό σκέτη πρόκληση. Καλύτερα λοιπόν να επιλέξουμε έναν συντονιστή με εμπειρία. Ακόμα κι αν μας κοστίσει κάτι παραπάνω.
(Mε πληροφορίες από conversation).