Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς βρεθεί αντιμέτωποι με μώλωπες στο χέρι ή στο πόδι: Μετά από μια άτσαλη σύγκρουση με κάποιον ή με κάποιο έπιπλο ή έπειτα από μια πτώση. Αλλά μερικές φορές, οι μώλωπες εμφανίζονται και χωρίς προφανή λόγο ή ακόμα κι αν υπάρχει λόγος, εμείς αδυνατούμε να τον θυμηθούμε.
Και ίσως για αυτό, φταίει το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουμε μώλωπες πιο εύκολα και πιο συχνά από άλλους.
Και γιατί μας συμβαίνει αυτό;
1. Η ανεπάρκεια βιταμινών
Οι μώλωπες, που ονομάζονται επίσης μελανιές, εμφανίζονται ως κόκκινες, καφέ, μπλε-μωβ, κίτρινες ή μαύρες κυκλικές κηλίδες στο δέρμα, όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία, γνωστά ως τριχοειδή, υποστούν βλάβη, με αποτέλεσμα να διαρρέουν το περιεχόμενό τους ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
«Ενώ οι μώλωπες είναι συνήθως αποτέλεσμα μικροτραυμάτων, όπως ένα χτύπημα ή μια πτώση, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να τους προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνισή τους», εξηγεί ο δρ Κόρι Φίσερ, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στην κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο.
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου ή οι ανεπάρκειες βιταμίνης Β ή Κ, για παράδειγμα, μερικές φορές εκδηλώνονται ως μώλωπες.
2. Ιατρικές καταστάσεις
Οι μώλωπες μπορεί ακόμη να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων όπως η κίρρωση ή η νόσος von Willebrand, μια διαταραχή της πήξης του αίματος, που οδηγεί σε διάφορους βαθμούς αιμορραγικών ανωμαλιών. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι του συνδρόμου Cushing ή αιμορροφιλίας. To σύνδρομο Cushing αποτελεί μία κατάσταση υπέρμετρης αύξησης των επιπέδων κορτιζόλης στο αίμα.
Οι μώλωπες είναι επίσης συχνοί σε οποιαδήποτε πάθηση μειώνει τον αριθμό των αιμοπεταλίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα.
3. Τα φάρμακα
Συν τοις άλλοις, ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως τα αντιπηκτικά, τα στεροειδή ή η ιβουπροφαίνη.
4. Η ηλικία μας μπορεί να είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας
«Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και τα αιμοφόρα αγγεία μας πιο εύθραυστα», εξηγεί ο Φίσερ. «Αυτός είναι ένας κακός συνδυασμός, που κάνει τους μώλωπες πολύ πιο συχνούς καθώς μεγαλώνουμε», προσθέτει ο ίδιος.
5. Η γενετική προδιάθεση και το φύλο
«Οι γυναίκες τείνουν να μελανιάζουν πιο εύκολα από τους άνδρες», σημειώνει ο Nτάστιν Πορτέλα, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρυτής της Treasure Valley Dermatology στο Boise του Αϊντάχο.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν περίπου 20% παχύτερο δέρμα από τις γυναίκες και στο ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες χάνουν πολύ περισσότερο κολλαγόνο από τους ηλικιωμένους άνδρες, κυρίως λόγω της εμμηνόπαυσης.
6. Η φυλή και ο σωματότυπος
«Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος εμφανίζουν πιο εύκολα μώλωπες και όσοι έχουν περισσότερο σωματικό λίπος επίσης», εξηγεί ο Δρ Στίβεν Μάχερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στην κλινική Mayo στην Αριζόνα.
Πόσο διαρκούν οι μελανιές;
Ορισμένοι μώλωπες επιμένουν περισσότερο από άλλους. Ωστόσο γενικά, οι μώλωπες διαρκούν περίπου μία έως δύο εβδομάδες. Πριν εξαφανιστούν και καθώς επουλώνονται, αλλάζουν χρώματα, περνώντας από το κόκκινο στο μοβ και τελικά στο κίτρινο ή το πράσινο.
Μεταξύ των παραγόντων που καθορίζουν το πόσο διαρκούν οι μώλωπες είναι το πόσο σοβαρή είναι η αιτία πίσω από τον μώλωπα και το πού εντοπίζεται η μελανιά. Οι μώλωπες στα πόδια και τα χέρια είναι πολύ συχνοί και εάν η αιμορραγία είναι αρκετά προχωρημένη, μπορεί να προκληθεί μεγάλη συσσώρευση αίματος, γνωστή ως αιμάτωμα.
Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τον χρόνο επούλωσης
Εφαρμόζουμε μια κρύα κομπρέσα αμέσως μετά από τον τραυματισμό και αργότερα, περνάμε σε ζεστές κομπρέσες για να αυξήσουμε τη ροή του αίματος στο σημείο.
(Με πληροφορίες από Usatoday).