Ο 62χρονος Πριγκόζιν, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ανταρσίας κατά του ίδιου του Πούτιν, οδηγώντας τη Ρωσία στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 30 χρόνων, μπαίνει στην μακρά λίστα των φίλων που έγιναν εχθροί και «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς.
Η ιστορία δείχνει, ότι όσοι αντιτάχθηκαν στον Πούτιν ή στα συμφέροντά του, πέθαναν ή έφτασαν κοντά στο θάνατο, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Διαφήμιση
Αλεξέι Ναβάλνι
Ο σημαντικότερος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2020 για παροχή ιατρικής περίθαλψης μετά τη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία με τον στρατιωτικό νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok, όπως συμπέραναν δυτικοί εμπειρογνώμονες. Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ο Ναβάλνι κέρδισε τον θαυμασμό όλου του κόσμου για την εθελοντική επιστροφή του στη Ρωσία το 2021. Κατά την άφιξή του συνελήφθη αμέσως. Τώρα εκτίει ποινές συνολικού ύψους 11-1/2 ετών για απάτη και άλλες κατηγορίες που λέει ότι είναι ψεύτικες. Το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικό». Πρόσφατα, στη φυλάκιση του Ναβάλνι προστέθηκαν επιπλέον 19 χρόνια σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας.
Σεργκέι Σκριπάλ
Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην διπλός πράκτορας της Ρωσίας, που μετέδιδε μυστικά στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, και η κόρη του Γιούλια, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2018.
Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και οι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τον είχαν δηλητηριαστεί με Novichok, μια ομάδα νευροπαραλυτικών ουσιών που αναπτύχθηκε από τον σοβιετικό στρατό τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Και οι δύο επέζησαν.
Η Ρωσία αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στη δηλητηρίαση και δήλωσε ότι η Βρετανία υποδαυλίζει την αντιρωσική υστερία.
Διαφήμιση
Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα
Ένας Ρώσος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, δήλωσε ότι πιστεύει πως έγιναν απόπειρες δηλητηρίασης του το 2015 και το 2017. Ένα γερμανικό εργαστήριο διαπίστωσε αργότερα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, χαλκού, μαγγανίου και ψευδαργύρου στον οργανισμό του. Η Μόσχα αρνήθηκε τη συμμετοχή της.
.
Αλεξάντερ Λιτβινένκο
Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο, πρώην πράκτορας της KGB και ανοιχτά επικριτής του Πούτιν, πέθανε το 2006 σε ηλικία 43 ετών αφού ήπιε πράσινο τσάι με πολώνιο-210, ένα σπάνιο και ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, στο ξενοδοχείο Millennium του Λονδίνου, όπως δήλωσαν Βρετανοί αξιωματούχοι.
Ο Πούτιν πιθανώς να ενέκρινε τη δολοφονία, κατέληξε μια βρετανική έρευνα το 2016. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την ανάμειξη.
Μια έρευνα με επικεφαλής έναν ανώτερο Βρετανό δικαστή διαπίστωσε ότι ο πρώην σωματοφύλακας της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και ένας άλλος Ρώσος, ο Ντιμίτρι Κοβτούν, πραγματοποίησαν τη δολοφονία ως μέρος μιας επιχείρησης που, όπως είπε, πιθανώς καθοδηγούνταν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, την κύρια διάδοχο της KGB της σοβιετικής εποχής.
Ο Λιτβινένκο έφυγε από τη Ρωσία για τη Βρετανία έξι χρόνια ακριβώς πριν από τη δηλητηρίασή του.
Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι
Ο 44χρονος Ρώσος βρέθηκε νεκρός κοντά στο πολυτελές σπίτι του σε ένα περιφραγμένο συγκρότημα έξω από το Λονδίνο, αφού είχε βγει για τζόκινγκ τον Νοέμβριο του 2012.
Ο Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι αναζήτησε καταφύγιο στη Βρετανία το 2009, αφού βοήθησε σε μια ελβετική έρευνα για ένα ρωσικό σύστημα ξεπλύματος χρήματος. Ο αιφνίδιος θάνατός του δημιούργησε υποψίες ότι μπορεί να δολοφονήθηκε.
Η βρετανική αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας παρά τις υποψίες ότι μπορεί να δολοφονήθηκε με ένα σπάνιο δηλητήριο. Κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι στο στομάχι του βρέθηκαν ίχνη ενός σπάνιου και θανατηφόρου δηλητηρίου από το φυτό gelsemium.
Ο Περεπιλίτσνι είχε απολαύσει ένα μεγάλο μπολ σούπας που περιείχε λάχανο, ένα δημοφιλές ρωσικό πιάτο. Η Ρωσία αρνήθηκε τη συμμετοχή της.
Διαφήμιση
Βίκτορ Γιουστσένκο
Ο Βίκτορ Γιουστσένκο, τότε ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2004, στις οποίες κατέβηκε με φιλοδυτικό ψηφοδέλτιο εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Είπε ότι δηλητηριάστηκε ενώ δειπνούσε έξω από το Κίεβο με αξιωματούχους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Το σώμα του βρέθηκε να περιέχει 1. 000 φορές περισσότερη διοξίνη από ό,τι φυσιολογικά υπάρχει. Το πρόσωπο και το σώμα του παραμορφώθηκαν από τη δηλητηρίαση, και υποβλήθηκε σε δεκάδες επεμβάσεις στη συνέχεια.
Κέρδισε την προεδρία σε επαναληπτική ψηφοφορία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας ακύρωσε τα αποτελέσματα που ανακήρυξαν νικητή τον Γιανουκόβιτς, εν μέσω διαδηλώσεων που ονομάστηκαν «Πορτοκαλί Επανάσταση».
Διαφήμιση
Άννα Πολιτκόφσκαγια
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια, δημοσιογράφος που αναφερόταν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυροβολήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006, αφού επέστρεψε στο σπίτι της από το σούπερ μάρκετ. Η δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια, μιας 48χρονης μητέρας δύο παιδιών, προκάλεσε κατακραυγή στη Δύση και υπογράμμισε τις ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Ρωσία.