ΕΕ-Αλβανία: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ικανοποιημένη η Ελλάδα καθώς στα κεφάλαια με τις υποχρεώσεις που θέτει η ΕΕ προς την Αλβανία περιλαμβάνονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το περουσιακό.
Φωτογραφία αρχείου - Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα
Φωτογραφία αρχείου - Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα
via Associated Press

Ιστορική μέρα για τα Τίρανα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα καθώς ξεκινούν και επίσημα σήμερα (15/10) οι ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας με την ΕΕ. Η Ελλάδα μετά και την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη δεν έθεσε βέτο, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα είναι ικανοποιημένη με την επιστολή που έστειλε η Ε.Ε. στην Αλβανία εν όψει του ανοίγματος των πρώτων κεφαλαίων, αφού σε αυτά υπάρχουν προβλέψεις για την μειονότητα και το περιουσιακό. Εκτός συζητήσεων έμεινε η Βόρεια Μακεδονία.

«Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες χώρες που θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις βάσει της αναθεωρημένης μεθοδολογίας διεύρυνσης, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική στιγμή για τη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Η πρώτη δέσμη κεφαλαίων καλύπτει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για άλλες ομάδες. Η πρόοδος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα καθορίσει επίσης τον συνολικό ρυθμό των διαπραγματεύσεων» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία.

«Για την Αλβανία δεν υπάρχει άλλο μέλλον, δεν υπάρχει άλλο μέρος και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το μέλλον μας στην ΕΕ...δεν υπάρχει σχέδιο Β παρά μόνο η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις επόμενες γενιές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξή του στη Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη ΕΕ-Αλβανίας στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις.

Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα. Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, ευχόμενος την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή» τόνισε.

Όσον αφορά στην κοινή θέση της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα οποία η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη αφορά στα εξής σύμφωνα με το κείμενο που έχει δει η HuffPost Greece:

«Η ΕΕ σημειώνει τα σχέδια της Αλβανίας να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου. Η ΕΕ συνεχίζει να παροτρύνει την Αλβανία να εγκρίνει τους υπόλοιπους εκτελεστικούς κανονισμούς σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό και άλλα συναφή δικαιώματα και τη χρήση των γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων στις επαφές τους με διοικητικούς φορείς και δημόσιες αρχές έως το τέλος του 2024, όπως προβλέπεται στον οδικό χάρτη για το κράτος δικαίου” .

Όσον αφορά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, «η ΕΕ σημειώνει ότι η Αλβανία ενέκρινε εκτελεστική νομοθεσία για το νόμο για το κτηματολόγιο και το νόμο για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις εφαρμογής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κεφάλαια του Οδικού Χάρτη για το Κράτος Δικαίου, θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα καταχώρισης ιδιοκτησίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης, το οποίο θα προσφέρει σαφείς και ασφαλείς τίτλους ιδιοκτησίας στην Αλβανία, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία με πλήρως ψηφιοποιημένη υπηρεσία στην πράξη έως το 2030».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, συμπεριλαμβανουμένου και του Φρ. Μπελέρη έχουν κατηγορήσει τον Έντι Ράμα για μεθοδευμένη υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και εκδίωξης των Χειμαρριωτών.

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι πρέσβεις της ΕΕ αποσύνδεσαν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας από αυτή της Βορείου Μακεδονίας παρότι η πορεία των δύο ήταν συνδεδεμένη. Εμπόδιο, μεταξύ άλλων, το βέτο που έχει θέσει η Βουλγαρία για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το οποίο αφορά την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας προκειμένου να συμπεριλάβει σε αυτό και τη βουλγαρική μειονότητα.

Δημοφιλή