
Αντίμετρα 25% κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ αποφάσισε η ΕΕ έπειτα από ψηφοφορία σήμερα των κρατών μελών. Οι δασμοί θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου.
Για την έγκριση των μέτρων απαιτήθηκε ειδική πλειοψηφία και σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα κράτη μέλη ήταν υπέρ εκτός από την Ουγγαρία.
Στην ανακοινώσή της η ΕΕ αναφέρει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και επιζήμιοι, προκαλώντας οικονομική ζημία και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία.
«Η ΕΕ έχει δηλώσει τη σαφή προτίμησή της για την εξεύρεση διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων με τις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή» τονίζει και προσθέτει ότι «η σημερινή ψήφος έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι - μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες της Επιτροπής και δημοσιευθεί η εκτελεστική πράξη - τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ. Οι δασμοί θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου».
Τέλος διευκρινίζει ότι αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της επιβολής δασμών έγινε ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε συνάντηση με τον Μαλτέ Λόχαν, διευθύνοντα σύμβουλο του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ΕΕ (AmCham EU). Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Διαπραγματευόμαστε, δεν κλιμακώνουμε, ώστε να διατηρήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού ΕΕ–ΗΠΑ ομαλές και ισχυρές.» Στη συνέχεια υπογράμμισε την προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ μέσω απλοποίησης των κανονισμών και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, προσθέτοντας: «Επενδύστε εδώ, ωφεληθείτε εδώ.»
Η στρατηγική της ΕΕ σχεδιάστηκε σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις των κρατών μελών για ελαχιστοποίηση των οικονομικών ζημιών.
Όσον αφορά την επιβολή δασμών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έπειτα από την πίεση κρατών μελών, όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, αφαιρέθηκε από τη λίστα το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά για τα οποία ο Τραμπ απειλούσε με δασμούς 200% εάν οι Βρυξέλλες προχωρούσαν με αυτό το σχέδιο.
Τα προϊόντα (η λίστα δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα) στα οποία επιβλήθηκαν δασμοί αφορούν τη σόγια, το χυμό πορτοκάλι, τα υφάσματα τζιν, μοτοσυκλέτες, καφέ, καπνό, σκάφη αναψυχής, πουλερικά, αλουμίνιο και χάλυβα και εκτιμάται ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί ανέρχονται σε περίπου 22 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 26 δισ. που είχε αρχικά ανακοινώσει η ΕΕ.
Τα μέτρα αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά τρεις φάσεις. Τα πρώτα θα εφαρμοστούν στις 15 Απριλίου και θα αφορά προϊόντα που βρίσκονταν στον κατάλογο με τις κυρώσεις του 2028 οι οποίες το 2021 ανεστάλησαν.
Στη συνέχεια θα υπάρξει δεύτερη δέσμη μέτρων στις 15 Μαΐου για προϊόντα όπως κρέας, μέταλλα.
Η τρίτη δέσμη θα εφαρμοστεί την 1η Δεκεμβρίου και εάν δεν έχει υπάρξει ριζική μεταστροφή στην αμερικανική πολιτική, θα επιβληθούν δασμοί για μια σειρά προϊόντων που εκτιμάται ότι θα πονέσουν τις ΗΠΑ και αφορούν τον καπνό, το σίδερο και το αλουμίνιο μεταξύ άλλων.
Παρότι η ΕΕ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τη διαπραγμάτευση αντί του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την πολεμική του.
Αυτό φάνηκε και από την απόρριψη της πρότασης που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν τη Δευτέρα η οποία πρότεινε ένα σύστημα δασμών «μηδέν προς μηδέν» για βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα. Ωστόσο ο Τραμπ την απέρριψε δηλώντας ότι η πώληση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι βασικός στόχος καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα με την Ένωση.
Προέτρεψε δε τις χώρες αγοράσουν ενέργεια αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαφανίσουν το εμπορικό έλλειμμα «σε μία εβδομάδα...».
Αν και η φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς δηλώνουν ότι η Ενωση δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, όλοι φοβούνται ότι ο επόμενος στόχος του Τραμπ θα είναι η φαρμακοβιομηχανία. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν κλιμάκωση εκτιμώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τους εκβιασμούς του Τραμπ. Τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν είναι η στόχευση του τομέα των υπηρεσιών και των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών με τη χρήση εργαλείων, όπως το βαρύ όπλο, η πράξη κατά των μέτρων εξαναγκασμού η οποία ορίζει πλαίσιο δράσης της ΕΕ σε περιπτώσεις οικονομικού εξαναγκασμού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους μέλους.