Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζητούν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη τους με την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες ενοικίασης δωματίων-καταλυμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι ντόπιοι μένουν χωρίς στέγη και οι γειτονιές αλλάζουν πρόσωπο.
Σε κοινή επιστολή τους το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο, το Μπορντό, οι Βρυξέλλες, η Κρακοβία, το Μόναχο, το Παρίσι, η Βαλένθια και η Βιέννη αναφέρουν ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» των πλατφορμών βραχύβιας μίσθωσης ακινήτων θα πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα της επόμενης συνόδου της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Τον Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου διαπίστωσε - με μη δεσμευτική άποψη - ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Airbnb θα πρέπει να θεωρείται ως ψηφιακός πάροχος πληροφοριών παρά ως παραδοσιακός κτηματομεσίτης.
Το καθεστώς αυτό, εάν επιβεβαιωθεί από το δικαστήριο, θα επιτρέψει στην Airbnb και σε παρόμοιες πλατφόρμες να λειτουργούν ελεύθερα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ και, ουσιαστικά, να τους απαλλάξει από κάθε ευθύνη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών στους τοπικούς κανόνες ρύθμισης των διακοπών.
«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι τα σπίτια πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κύρια για μόνιμη κατοικία» αναφέρουν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ. «Πολλοί υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη στέγασης. Οπου τα σπίτια μπορούν να νοικιάζονται πιο προσοδοφόρα στους τουρίστες, εξαφανίζονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικιών» επισημαίνεται.
Οι πόλεις δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της έκρηξης στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, όπως τα αυξανόμενα ενοίκια για τους μόνιμους κατοίκους και η συνεχιζόμενη «τουριστικοποίηση» των συνοικιών.
Μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η Airbnb έχει σήμερα περισσότερες από 18.000 εγγραφές στο Αμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και περίπου 60.000 στο Παρίσι.
Τα στοιχεία από την ομάδα καμπάνιας InsideAirbnb υποδεικνύουν ότι πάνω από τα μισά είναι ολόκληρα διαμερίσματα ή σπίτια και ότι ακόμη και σε πόλεις όπου οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις περιορίζονται από τις τοπικές αρχές, μέχρι 30% αυτών είναι διαθέσιμα για τρεις ή περισσότερους μήνες το χρόνο.
Πολλές πόλεις λένε ότι η έκρηξη των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων συμβάλλει στην άνοδο των μακροχρόνιων ενοικίων, αν και οι κερδοσκοπία και η κακή παροχή κοινωνικής στέγης αποτελούν επίσης παράγοντες.
Πέρυσι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ψήφισε την απαγόρευση σχεδόν όλων των λιστών, μετά την αύξηση κατά 50% της τουριστικής κίνησης ακολουθούμενη από αύξηση κατά 40% των ενοικίων κατοικιών.
Πολλοί προσπαθούν τώρα να αναλάβουν δράση: στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύον με πρόστιμο εάν δεν εγγραφούν στο δημαρχείο προτού νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους βραχυπρόθεσμα, ενώ το Αμστερνταμ προσπάθησε να μειώσει το ετήσιο όριο για διακοπές σε ένα μήνα από τους 12. Πέρυσι η Βαρκελώνη ανέστειλε όλες τις νέες βραχυπρόθεσμες άδειες ενοικίασης.
Ωστόσο, οι αρχές της πόλης φοβούνται ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και την «κοινή οικονομία» σε όλο το μπλοκ παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν ότι οι γειτονιές θα παραμείνουν προσιτές και ζωντανές για τους κατοίκους.
Συγκεκριμένα, ανησυχούν για τη σημασία που έχει η άποψη του γενικού εισαγγελέα ότι οι πλατφόρμες δεν είναι υποχρεωμένες να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις μισθώσεις.
Η Airbnb δήλωσε τον Απρίλιο ότι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, δήλωνοντας ότι έδωσε «σαφή εικόνα των κανόνων που ισχύουν για τις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και πώς αυτοί οι κανόνες συμβάλλουν στη δημιουργία ευκαιριών για τους καταναλωτές».
Είπε, παράλληλα, ότι θέλει να «συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους για να φέρει τους ντόπιους στο επίκεντρο των βιώσιμων ταξιδιών του 21ου αιώνα».
Πηγή: Guardian