ΕΕ: Κυρώσεις στο Ιράν -  Πιέσεις προς τα κράτη μέλη που έχουν Patriot να συνδράμουν την Ουκρανία

Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
.
.
Alexandros Michailidis European Council

Χωρίς απόφαση για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας έληξε το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο και στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών κατάφεραν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων προς το Ιράν με αφορμή την πρόσφατη επίθεσή του στο Ισραήλ, ωστόσο απέτυχαν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας παρά τις εκκλήσεις σήμερα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας, όπως και του προέδρου Ζελένσκι κατά τη σύνοδο κορυφής των 27 που διεξήχθη στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Απογοήτευση στην Ουκρανία

«Μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα σενάρια αν ενεργήσουμε από κοινού και χωρίς φόβο. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και τολμηρές αποφάσεις σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στους ομολόγους του της ΕΕ μέσω βιντεοκλήσης, χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει κάποια χειροπιαστή βοήθεια.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα συμφραζόμενα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι χώρες που διαθέτουν συστήματα αεράμυνας δέχονται πιέσεις για να συνδράμουν την Ουκρανία.

Πιέσεις στα κράτη μέλη

Νωρίτερα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο έκαναν λόγο ότι η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται «έντονες πιέσεις» από συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την παραχώρηση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να απαντάει σχετικά λέγοντας πως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αεράμυνα της χώρας μας.

Την ίδια ώρα ο Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν αναφέρει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες έχουν χτυπηθεί από 7.000 ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, δηλαδή περίπου 16 κατευθυνόμενες βόμβες την ημέρα.

«Αυτός ο συνεχής βομβαρδισμός στα ανατολικά είναι μέρος της στρατηγικής του Πούτιν», δήλωσε ο Μπορέλ και υπογράμμισε την ανάγκη για παροχή συστοιχιών αεράμυνας και πυρομαχικών για αυτές τις συστοιχίες, που θα μπορούν να αναχαιτίσουν τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τη σύνοδο υπήρξε σαφής κατανόηση μεταξύ των κρατών μελών για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

«Εναπόκειται σε αυτά να λάβουν τις αποφάσεις» τόνισε.

Κυρώσεις στο Ιράν

Τελείως διαφορετικό ήταν το κλίμα όσον αφορά την περίπτωση του Ιράν. Οι υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν, όπως ανακοίνωσε ο Μπορέλ, σε πολιτική συμφωνία για την αυστηροποίηση και επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν για την πρόσφατη επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ.

Στην ουσία πρόκειται για επέκταση κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στο Ιράν για διάθεση στη Ρωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Ουκρανίας.

Οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν στον περιορισμό των εξαγωγών εξαρτημάτων που έχουν κατασκευαστεί στην ΕΕ και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ οι κυρώσεις θα έχουν και γεωγραφική επέκταση έτσι ώστε να συμπεριλάβουν τη διάθεση από το Ιράν πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συμμάχους του στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δημοφιλή