Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε συμφωνία τη Δευτέρα για τον πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας για τη μεταναστευτική κρίση ανακοίνωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Τα μέτρα θα επηρεάσουν άτομα και εταιρείες και θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει με περαιτέρω κυρώσεις, μεταξύ άλλων κατά των αεροπορικών εταιρειών, για να αντιμετωπίσει την «ύπουλη» μεταχείριση των μεταναστών από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η Ε.Ε. συμφώνησε να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η οποία κατήγγειλε ως «παράλογες» τις δυτικές κατηγορίες ότι οδήγησε σε μια μεταναστευτική κρίση, αφήνοντας έως και 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στα παγωμένα δάση κατά μήκος των συνόρων της με την Πολωνία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θέλουν να αυξήσουν την πίεση στη Λευκορωσία, η οποία, όπως λένε, ωθεί τους μετανάστες προς το μπλοκ, ως εκδίκηση για τις προηγούμενες κυρώσεις αναφορικά με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων πέρυσι κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του μακροχρόνιου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Μπορέλ ξεκαθάρισε με τη σειρά του ότι το νέο πακέτο κυρώσεων θα στοχεύσει αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία που εμπλέκονται σε «αυτή την παράνομη ώθηση μεταναστών».
Στέλεχος της ΕΕ είπε ότι εξετάζεται εάν άλλες αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, μετά τον αποκλεισμό του κρατικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, Belavia, από τους ουρανούς και τα αεροδρόμιά του μπλοκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας απέρριψε ως «παράλογες» τις κατηγορίες ότι το Μινσκ δημιούργησε τη μεταναστευτική κρίση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία προσπαθούσε να πείσει τους μετανάστες να γυρίσουν στα σπίτια τους. «Αλλά κανείς δεν θέλει να επιστρέψει», είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta. Το Μινσκ θα απαντήσει σε τυχόν νέες κυρώσεις της ΕΕ, φέρεται να είπε.
Η ΕΕ εντείνει τις κυρώσεις στη Λευκορωσία εδώ και μήνες. Οι περιορισμοί που έχουν ήδη τεθεί περιλαμβάνουν στη μαύρη λίστα τον Λουκασένκο, τον γιό του και άλλους 165 Λευκορώσους αξιωματούχους, καθώς και περιορισμούς στο εμπόριο ποτάσας - μια σημαντική εξαγωγή για τη χώρα.
Ελλάδα και Κύπρος κατά Τουρκίας
Την ανάγκη να υπάρξει οριζόντια αντιμετώπιση του ζητήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την ΕΕ, τόνισαν η Ελλάδα και η Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη του στην λήψη των μέτρων αυτών. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση όσων χωρών εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.
Επίσης, παρείχε την πλήρη στήριξη του στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων, ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις.
Αναφορικά με το έγγραφο με προτάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ και το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER την επόμενη εβδομάδα.
Νέες κυρώσεις προετοιμάζει και η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, στο μεταξύ, ότι «προετοιμάζουν» με τη σειρά τους νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών.
«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)