ΕΕ: Πανδημία και κλιματική αλλαγή στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο μικροσκόπιο.
Anadolu Agency via Getty Images

H αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της κλιματικής αλλαγής είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες σήμερα, δεύτερη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκινά στις 10.30 (ώρα Ελλάδας).

Να θυμίσουμε ότι η χθεσινή μέρα ολοκληρώθηκε με κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την αεροπειρατεία, που μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να παγώσει το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο 3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη χρήση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 που αναμένεται να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός ΕΕ ενόψει καλοκαιριού.

«Η πρόσφατη συμφωνία για τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά (σ.σ. εμβολιασμού κατά της) COVID είναι ευπρόσδεκτο βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συντονισμένη προσέγγισή μας για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε στην επιστολή του προς τους 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για τις νέες μεταλλάξεις και ετοιμότητα για δράση, ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιπλέον, θα συζητηθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας, πιο συγκεκριμένα η πρόταση της Επιτροπής να δωρίσει η ΕΕ σε τρίτες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του χρόνου. «Ως κορυφαίος παραγωγός εμβολίων, εξαγωγέας και μέρος που συνεισφέρει στον COVAX, η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Πρέπει τώρα να εξετάσουμε πώς, και σε ποιο βαθμό, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταλλαγή εμβολίων με τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι ευρωπαίοι ηγέτες επανέρχονται στο θέμα μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν έθεσαν φιλόδοξους στόχους ως το 2030 (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%) και πριν παρουσιαστούν νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής. «Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να δηλώσουν τις βασικές τους προτεραιότητες και ανησυχίες», εξήγησε ο κ. Μισέλ.

Δημοφιλή