Ε.Ε: Περισσότερες στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, αλλά όχι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ε.Ε θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ ενόψει του ειδικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ παρευρίσκονται σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 21 Μαρτίου 2022. REUTERS/Johanna Geron
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ παρευρίσκονται σε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 21 Μαρτίου 2022. REUTERS/Johanna Geron
Johanna Geron via Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την οικονομική βοήθειά της και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (21/3) η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Ανναλένα Μπέρμποκ ενόψει του ειδικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τη Δευτέρα τον ρωσικό στρατό ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ομως μοιάζει απίθανο να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, παρά τις φωνές σε όλη την Ευρώπη να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για επιθέσεις σε αμάχους.

«Θα αυξήσουμε τα οικονομικά μέσα για την αγορά στρατιωτικών αγαθών στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, για να καταστήσουμε σαφές ότι στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ουκρανίας και ότι υπερασπιζόμαστε την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους πριν το Συμβούλιο.

Η Γερμανία θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πωλήσεις όπλων από Γερμανούς παραγωγούς θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. «Η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω όπλα», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Μπέρμποκ επεσήμανε επίσης ότι η συμμαχία πρέπει να αποτρέψει την εξάπλωση του πολέμου σε άλλες χώρες. «Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Ουκρανούς, αλλά έχουμε επίσης ευθύνη απέναντι σε 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και σε αυτούς που είναι μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη ότι θα υπάρξουν περισσότερες πολεμικές πράξεις σε άλλες χώρες».

Με τους θανάτους αμάχων να αυξάνονται στη Μαριούπολη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στην αύξηση των ρωσικών επιθέσεων σε αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και θεάτρων.

«Τα δικαστήρια θα είναι αυτά που πρέπει να αποφασίσουν, αλλά για μένα αυτά είναι ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου».

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πριν προεδρεύσει στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ των 27 χωρών στις Βρυξέλλες ότι «αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη είναι ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου. Καταστρέφονται τα πάντα, βομβαρδίζονται και σκοτώνονται άνθρωποι με αδιάκριτο τρόπο».

Ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι ακόμα και «ο πόλεμος έχει τους νόμους του». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Ολλανδία συγκεντρώνει στοιχεία για τυχόν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πιθανώς ο πρώτος «πόλεμος που διαδραματίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι βλέπουν εικόνες να συμβαίνουν ζωντανά και είναι εξοργισμένοι με αυτό». «Αυτό προκαλεί οργή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στους δημοσιογράφους. «Θέλουν τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τη βαρβαρότητα που έχουμε δει». Ωστόσο, η επιβολή ενός νέου γύρου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία - όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις - φαίνεται απίθανη προς το παρόν.

Το ζήτημα της επιβολής περιοριστικών μέτρων στη ρωσική ενέργεια παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένης της εξάρτησης πολλών χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μια ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία επιθυμεί πάγωμα νέων κυρώσεων προς το παρόν, εν μέσω ανησυχιών για τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Κάνουμε τα πάντα για να κλείσουμε τα κενά στις κυρώσεις» που έχουν ήδη συμφωνηθεί, είπε ο Μπέρμποκ.

Ωστόσο, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχει διαφορετική άποψη.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να στοχεύσει το πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

Εξάλλου ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τι είδους επίθεση από τη Ρωσία θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για σκληρότερα μέτρα. Ο βομβαρδισμός πόλεων και αμάχων, είπε, δεν φαίνεται να είναι αρκετός για να πείσει ορισμένες χώρες μέλη.

Τέλος ο Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι τα κράτη της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία χρειάζονται περισσότερη αμυντική ενίσχυση από τις χώρες εταίρους.

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν μια δεύτερη δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της αγοράς όπλων και άλλων τρόπων βοήθειας προς την Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση.

Πηγή: Associated Press, CNN

Δημοφιλή