Την επιθυμία της τα κράτη της ΕΕ να ξεπεράσουν το αδιέξοδο για την διαχείριση του προσφυγικού φέτος εξέφρασε η Γερμανία την Τρίτη, αναφερόμενη σε ένα από τα θέματα που έχουν διαιρέσει το ευρωπαϊκό μπλοκ εδώ και πολλά χρόνια.
Με το Βερολίνο να έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως το τέλος του έτους, ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, δήλωσε ότι θέλει την επίτευξη τουλάχιστον μιας πολιτικής συμφωνίας για τα πιο σημαντικά θέματα που κυρίως αφορούν την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου που κατέρρευσε το 2015 μετά τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη.
«Πάντα μόνο ένας μικρός αριθμός κρατών-μελών είναι πρόθυμοι να υποδεχτούν τους μετανάστες», είπε ο ίδιος.
«Εάν οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται διεθνή προστασία, πρέπει όλα τα μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη και να αποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να απαντάμε, αφήνοντας την ευθύνη αυτή μόνο στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Μάλτα», συμπλήρωσε.
Οι συγκεκριμένες λέξεις προφανώς αφήνουν υπονοούμενα για την στάση ανατολικών χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν οποιονδήποτε πρόσφυγα διέφυγε από τους πολέμους και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή και την Αφρική για να ζήσει.
Η ΕΕ στράφηκε στην ενίσχυση των συνόρων και των νόμων περί ασύλου, μειώνοντας τον αριθμό των αφίξεων από πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015 σε 123.000 πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ζέεχοφερ έσπευσε να τονίσει πως οι χώρες που δηλώνουν απρόθυμες να φιλοξενήσουν ανθρώπους θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν την στάση τους, αν και ένας Πολωνός διπλωμάτης υπογράμμισε πως οποιαδήποτε νομική υποχρέωση για φιλοξενία ήταν απαγορευμένη για την Βαρσοβία.
Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες έχουν στόχο να προτείνουν αναθεώρηση συγκεκριμένων κανόνων για το άσυλο της ΕΕ, αφού οι 27 ηγέτες συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης που υπέστη πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα που απαιτεί ομοφωνία όλων των χωρών της ΕΕ.
«Η ανθρώπινη κινητικότητα και το διασυνοριακό εμπόριο θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάκαμψη από την προκληθείσα κρίση του COVID-19», δήλωσε η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ σε δήλωση που έκανε την Τρίτη, καλώντας την ΕΕ να εξασφαλίσει ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων λόγω εργασίας.