Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.
Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση μαστιγίου και καρότου ― τί εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».
Ο Μισέλ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση.
Ο Μισέλ, ωστόσο, αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας.
«Δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Ο Μισέλ, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.
«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι έχει ήδη αναφέρει την ιδέα στην Αθήνα και την Άγκυρα. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε.
«Η ΕΕ έτοιμη για περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας»
H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο.
Επιπροσθέτως, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης. Γι′ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».
Βέμπερ: Να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Αγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν, δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), στο Spiegel, ενώ παράλληλα επικρίνει τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD).
«Το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ταξιδεύει στην Αθήνα ως μεσολαβητής είναι απαράδεκτο για μένα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας η οποία ενεργεί επιπλέον και ως επιτιθέμενη. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να προσέξει, ώστε να μην αφεθεί να εκβιασθεί λόγω του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης. Αντ ’αυτού, πρέπει να μιλήσουμε για οικονομικές κυρώσεις, για αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Άγκυρα και πολλά άλλα προκειμένου να αντιδράσουμε στις επιθέσεις του Ερντογάν», τονίζει ο Βέμπερ στο Spiegel.
Πηγή: ΑΠΕ