Τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Eνωσης σπατάλησαν 70 κιλά τροφίμων ανά άτομο το 2020, ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.
Η συνολική σπατάλη τροφίμων στο μπλοκ έφτασε τα 127 κιλά ανά κάτοικο το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην πρώτη πανευρωπαϊκή έκθεση για το θέμα.
Η παγκόσμια σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει το 8%-10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές παραμένει πρόκληση στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.
Η Eurostat ανέφερε ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 55% της συνολικής σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ κατά το πρώτο έτος της πανδημίας της COVID-19, με το υπόλοιπο 45% να παράγεται σε άλλα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Οι επόμενοι μεγαλύτεροι «σπάταλοι» ήταν ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων και ποτών με 23 κιλά απορριμμάτων ανά άτομο και η πρωτογενής παραγωγή με 14 κιλά.
Τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες φαγητού αντιπροσώπευαν 12 κιλά απορριμμάτων φαγητού ανά άτομο το 2020, ή το 9% του συνόλου του μπλοκ, ενώ το λιανικό εμπόριο και η διανομή άλλων τροφίμων σπατάλησαν τα λιγότερα τρόφιμα συγκριτικά.