ΕΕ: Θα πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν ακόμα και αν δεν τους αναγνωρίζουμε

«Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους» τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Επίτροπος Ολιβερ ΒαρέλI και ο Ζοζέπ Μπορέλ φαίνονται στην οθόνη κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης
Ο Επίτροπος Ολιβερ ΒαρέλI και ο Ζοζέπ Μπορέλ φαίνονται στην οθόνη κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης
REUTERS/Johanna Geron/Pool

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μόνο εάν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γυναικών, και αποτρέψει τη χρήση του εδάφους του Αφγανιστάν από τρομοκράτες, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έδωσε το στίγμα της τη στάσης της ΕΕ σε δήλωσή του μετά από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συζήτησαν την ταχεία κατάληψη των Ταλιμπάν.

Είπε ότι για να αντιμετωπιστεί ”η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν”, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον Αφγανικό λαό.

«Η συνεργασία με οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτηση και από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και από τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων του Αφγανιστάν, την δέσμευσή της για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτροπή της χρήσης του εδάφους του Αφγανιστάν από τρομοκρατικές οργανώσεις », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπόρελ κάλεσε όλους τους φορείς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια σε Αφγανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν ανάγκη, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου αριθμού εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.

″Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ΕΕ θα υποστηρίξει επίσης τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν στην αντιμετώπιση των αρνητικών διαρροών, οι οποίες αναμένονται από την αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών”, πρόσθεσε.

Ο Μπόρελ τόνισε ότι προτεραιότητα της ΕΕ είναι η εκκένωση του προσωπικού της ΕΕ και των Αφγανών συνεργατών τους από την Καμπούλ.

″Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις αρχές στην Καμπούλ ... οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους”, είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η έναρξη ενός διαλόγου σύντομα είναι απαραίτητη για να αποτραπεί μια πιθανή μεταναστευτική καταστροφή και μια ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Μπόρελ.

Ταλιμπάν: Θα σεβαστούμε τις γυναίκες εντός της Σαρία

Με απαγγελία από το Κοράνι άρχισε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ την πρώτη συνέντευξη Τύπου του ισλαμικού κινήματος μετά την κατάληψη της Καμπούλ.

Στη συνέχεια είπε στους δημοσιογράφους ”Συγχαίρω το έθνος” για τη νίκη αυτή, είμαι υπερήφανος για όλο το έθνος.

Πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Εμιράτο δεν κρατά καμιά κακία εναντίον κανενός. ”Δεν θέλουμε κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό”. Κανείς από την αμερικανική ή τη διεθνή κοινότητα θα πάθει τίποτα, είπε ο Μουτζαχίντ.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες μας είναι μουσουλμάνες, θα είναι ευτυχείς επίσης να ζουν εντός του πλαισίου της σαρία. Οι γυναίκες μας έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα, έχουν δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς, τόνισε.

Οι αλληλεπιδράσεις με άλλες χώρες θα συνεχιστούν, πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φυσικούς μας πόρους για την ανοικοδόμηση και την ευημερία, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

ΗΠΑ: Θα εξαρτηθεί από τους Ταλιμπάν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε καμία επαφή με ξένους ηγέτες σχετικά με το Αφγανιστάν, μετά την πτώση της Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλός του εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

«Δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι Ταλιμπάν είπαν στις ΗΠΑ ότι θα παράσχουν ασφαλές πέρασμα για τους πολίτες προκειμένου να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Εξάλλου, όπως σημείωσε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ μπορεί να διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ταλιμπάν σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Ο Σάλιβαν ανέφερε πως είναι πρόωρο να πει εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους Ταλιμπάν ως τη νόμιμη κυβερνητική εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί μια χαοτική κατάσταση στην Καμπούλ, όπου δεν έχουμε καν τη σύσταση μιας κυβερνώσας αρχής», δήλωσε.

«Στην τελική, θα εξαρτηθεί από τους Ταλιμπάν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι και πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν. Οι προηγούμενες επιδόσεις τους δεν ήταν καλές, όμως είναι πρόωρο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλησαν να φύγουν από το Αφγανιστάν μπόρεσαν να φθάσουν στο αεροδρόμιο, όμως οι ΗΠΑ εξετάζουν με τους Ταλιμπάν πληροφορίες ότι άνθρωποι διώχθηκαν από εκεί.

O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ
O εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ
Reuters

Δεσμεύσης περί μη εκδίκησης από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν δεν θα επιδιώξουν να εκδικηθούν Αφγανούς πρώην στρατιώτες καθώς και μέλη που υποστηρίζονταν από τις δυτικές κυβερνήσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Τόνισε ότι υπάρχει αμνηστία για τους Αφγανούς πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες καθώς και για υπεργολάβους και διερμηνείς που εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις. ”Κανείς δεν πρόκειται να σας βλάψει, κανείς δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα σας”, δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να έχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Εάν μπορούμε να παρέχουμε εναλλακτικές καλλιέργειες στον λαό μας, τότε βεβαίως μπορούμε θέσουμε τέλος στην καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι από τώρα και στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά.

Το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός και διαβεβαιώνουμε τη διεθνή κοινότητα γι αυτό.

Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος απάντησε ”Ας περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση και να προταθούν οι νόμοι, τότε θα μπορούμε να τηρούμε αυτούς τους νόμους και τους κανονισμούς.

Δήλωσε επίσης ότι το Αφγανιστάν θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους για να ανακάμψει την οικονομία και να εξασφαλίσει την ευημερία ώστε να βγει από αυτή την κρίση.

Διαδηλωτής κατά των Ταλιμπάν στο Λονδίνο
Διαδηλωτής κατά των Ταλιμπάν στο Λονδίνο
Hannah Mckay via Reuters

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Υποχρεωτική η μαντίλα, όχι όμως η μπούρκα

Η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν που πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Όταν οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν τη χώρα αυτή, μεταξύ 1996-2001, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν ούτε να ταξιδέψουν και ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα, μια μαντίλα που καλύπτει όλα το σώμα και το πρόσωπο.

«Η μπούρκα δεν είναι το μοναδικό χιτζάμπ (μαντίλα) που μπορεί να φοράει μια γυναίκα, υπάρχουν διαφορετικά είδη χιτζάμπ, που δεν περιορίζονται στην μπούρκα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Σουχάιλ Σαχίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στην Ντόχα.

Ο Σαχίν δεν διευκρίνισε ποια είναι τα άλλα είδη χιτζάμπ, που θα κρίνονται αποδεκτά από τους Ταλιμπάν.

«Μπορούν να λάβουν εκπαίδευση από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ανακοινώσαμε αυτήν την πολιτική κατά τη διάρκεια διεθνών διασκέψεων, στη διάσκεψη της Μόσχα και εδώ στη διάσκεψη της Ντόχας (για το Αφγανιστάν), σημείωσε ο Σαχίν.

Χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν παραμένουν ανοικτά, τόνισε.

Να σημειωθεί ότι με την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, πολλές χώρες και οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τύχη των κοριτσιών και γυναικών στο Αφγανιστάν.

O Aμρουλάχ Σάλεχ καλεί σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν τους Αφγανούς
O Aμρουλάχ Σάλεχ καλεί σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν τους Αφγανούς
Omar Sobhani via Reuters

Σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν καλεί ο Αφγανός αντιπρόεδρος

Στο μεταξύ ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και είναι ο ”νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος” αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο Σάλεχ είχε πει σε συνάντηση για την ασφάλεια υπό την προεδρία του Γάνι την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπερήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την αντίσταση στους Ταλιμπάν.

Όμως η χώρα έπεσε στους Ταλιμπάν σε διάστημα μερικών ημερών αντί για μήνες που προέβλεπαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε μια σειρά τουίτ που έστειλε σήμερα ο Σάλεχ είπε πως είναι ”μάταιο” να τσακωθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Κάλεσε τους Αφγανούς να δείξουν ότι το Αφγανιστάν ”δεν είναι Βιετνάμ και πως οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ”.

Ο Σάλεχ είπε πως αντίθετα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ”δεν έχουμε χάσει το ηθικό μας και βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες μπροστά. Οι άχρηστες προειδοποιήσεις έχουν τελειώσει, ενταχθείτε στην αντίσταση”.

Ο Σάλεχ, που δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται, είπε πως ποτέ και ”σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει” στους ”τρομοκράτες Ταλιμπάν”. Είπε πως ”δεν θα προδώσει ποτέ” τον Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας ο οποίος δολοφονήθηκε από δύο μέλη της Αλ Κάιντα λίγο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Reuters και ΕΡΤ

Δημοφιλή