Δηλώνοντας ενεργός πολίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε μία ηχηρή παρέμβαση για τα εθνικά θέματα, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την ρήξη του με τη Φώφη Γεννηματά και την έξοδο του από το ΚΙΝΑΛ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να εστιάσει από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών (με θέμα την ανασύσταση της μεσαίας τάξης) και στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Για την πολιτική επικαιρότητα εκτίμησε ότι αλλάζουν οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι θα λειτουργήσει με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. «Ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος αλλά και τόσο συλλογικός», ανέφερε χαρακτηριστικά με ποιητική - όπως είπε - διάθεση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο του Κύκλου Ιδεών και της προσφοράς του στο δημόσιο διάλογο.
Στο συνέδριο υπό τον τίτλο «e-Κύκλος - Η Ελλάδα μετά III, η ανασύσταση της μεσαίας τάξης» έδωσαν το παρών οι βουλευτές (Ποτάμι) Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου 24MEDIA, Δημήτρης Μάρης, ο πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Ιωακειμίδης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου στα ελληνοτουρκικά. Όπως τόνισε, η χώρα από το 1974 και μετά έχει διαμορφώσει μία ενιαία εξωτερική πολιτική, κάτι που οφείλεται στις επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς όπως ανέφερε ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και έτσι διαμορφώθηκε αυτή η ενιαία γραμμή. Ταυτόχρονα επεσήμανε τη διεύρυνση των μονομερών διεκδικήσεων των γειτόνων και θύμισε ότι, σχεδόν ανά δεκαετία, είχαμε περιστατικά έντασης με την τουρκική πλευρά - και συγκεκριμένα το 1976, το 1987 και το 1996.
Δεν υπάρχει καλύτερη διαχείριση της κρίσης από την αποφυγή της κρίσης, τόνισε με νόημα, αναφέροντας ότι η επίκληση του διεθνούς δικαίου δεν συνιστά από μόνη της ολοκλήρωση εθνικής στρατηγικής, η οποία κατά τη γνώμη του χρειάζεται επικαιροποίηση και συμπλήρωσε ότι απαιτείται βαθιά ολοκληρωμένη γνώση για το τι ορίζει ακριβώς το διεθνές δίκαιο.
Με την επισήμανση ότι χρειάζεται γνώση και ετοιμότητα για να εξυπηρετηθεί το εθνικό συμφέρον και ότι προϋποθετει εθνική ενότητα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στην εκτίμηση ότι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό είναι θέματα πραγματικών συσχετισμών δυνάμεων, ακόμα και στρατιωτικών, και ότι δεν έχουν την ευκολία του θέματος –όπως για παράδειγμα- για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως είπε, ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική δεν είναι τα μεγάλα λόγια και να απευθύνεται κανείς στο εσωτερικό ακροατήριο και αυτό- όπως είπε- αφορά τους γείτονες αλλά όχι μόνο αυτούς. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όποιος νομίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα εφάμμιλο των ελληνοτουρκικών ή του Κυπριακού, δεν έχει ρεαλιστική άποψη των πραγμάτων ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Στο τέλος του χαιρετισμού του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα του συνεδρίου, δηλαδή στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης και τόνισε ότι πρέπει να προσδιοριστεί με ακριβεια τι σημαίνει ακριβώς μεσαία τάξη και όχι μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Όπως ξεκαθάρισε, η μεσαία ταξη είναι το βασικό θύμα της κρίσης και της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων και ότι αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από τιες εργασίες του διήμερου συνεδρίου, ενώ προανήγγειλε ότι θα αναφερθεί με λεπτομέρειες για το θέμα στην ομιλία του που είναι προγραμματισμένη για τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την Πέμπτη 20/5.