Η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ψήφισε συντριπτικά υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της το μεσημέρι της Τρίτης.
Η Ολομέλεια αποφάσισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να τερματιστεί πρόωρα η θητεία της Ε.Καϊλή, εν μέσω ορυμαγδού αποκαλύψεων για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων νωρίτερα το πρωί, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την πρωτοβουλία.
«Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές» έγραψε στο twitter η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη, ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι. Η ίδια, πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.
Αυτό αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. «Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν υπάρχει κούνια που κάτω από αυτήν βρέθηκαν χρήμα» τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της, του συντρόφου της και στενών συγγενών της, από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θυρίδες μέχρι ακίνητα και τους λογαριασμούς εταιρείας real estate που ίδρυσε μόλις τον περασμένο μήνα με έδρα το Κολωνάκι.
Η βελγική αστυνομία προχώρησε χθες σε νέα έρευνα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συνολικά 19 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες ενώ το ποσό που έχει κατασχεθεί ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές αναμένουν ότι και άλλα ονόματα εμπλεκόμενων θα βγουν στο φως.
Για επιτακτική ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο, που προκαλεί βαθιές ρωγμές στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, μιλούν οι Ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με το Κατάρ.
Πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη λειτουργία των λόμπι στους κόλπους της Ε.Ε ζήτησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο Ράιλι, κάνοντας λόγο για ένα σκάνδαλο που κατά κάποιον τρόπο ήταν αναμένο να συμβεί.
Η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξαγάγει συζήτηση περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.
(με πληροφορίες από ΕΡΤ)