Η αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, καθώς μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πέρα όμως από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που απαιτείται, υπάρχουν μερικά μυστικά, που οι ειδικοί υπόσχονται πως θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό νούμερο.
Άλλωστε, η διαχείριση του βάρους μας και η απώλεια κιλών δεν αποτελεί μονάχα ζήτημα εμφάνισης, αλλά αφορά τη συνολική υγεία και την ψυχική μας ευεξία.
Οι δίδυμες διατροφολόγοι Τάμι και Λίζι Λακάτος, μοιράζονται μαζί μας τις επτά σούπερ αποτελεσματικές μυστικές συμβουλές τους για απώλεια βάρους μετά τα 40, ενώ εγγυώνται το νούμερο στη ζυγαριά να πέσει μια και καλή, χωρίς σκαμπανεβάσματα στο άμεσο μέλλον.
1. Τρώμε υδατάνθρακες, αλλά επιλέγουμε με σύνεση
Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες «ένοχοι». Μερικοί συμβάλλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου και σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα.
Υδατάνθρακες πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως ο λιναρόσπορος, η κολοκύθα, το καστανό ρύζι και η βρώμη μας κρατούν χορτάτους για ώρες, μας προσφέρουν την ενέργεια που έχουμε ανάγκη για να φέρουμε εις πέρας την προπόνησή μας και μας αποτρέπουν από την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών επεξεργασμένων σνακ.
2. Επιλέγουμε τα σνακ μας έξυπνα και φροντίζουμε να είναι κάπως «τραγανά»
Ένα κουτί μπισκότα ή ένα σακουλάκι πατατάκια, όταν μας καταλαμβάνει η κρίση πείνας μοιάζει μια αρκετά εύκολη και γρήγορη λύση. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα σνακ, είναι γεμάτα κορεσμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λιπαρά, που εκτοξεύουν το νούμερο στη ζυγαριά και προκαλούν σωσίβιο λίπους γύρω από τη μέση.
Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουμε τραγανά σνακ, όπως μερικά ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, που αποτελούν την ιδανική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, για μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού που διαρκεί. Συν τοις άλλοις, τα φιστίκια Αιγίνης συμβάλλουν στην πρόληψη της φλεγμονής, που συνδέεται άμεσα με την αύξηση του βάρους, ενώ ανά μερίδα, σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν τις λιγότερες θερμίδες.
Εάν λοιπόν προσδοκούμε να χάσουμε βάρος, μα θέλουμε και να τσιμπολογήσουμε κάτι όταν αισθανόμαστε πεινασμένοι, μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική, σε σύγκριση με σνακ που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ και είναι γεμάτα «κενές θερμίδες».
3. Κάνουμε μια παρασπονδία την ημέρα
Κι όμως, οι αδερφές Λακάτος μας ενθαρρύνουν να απολαμβάνουμε μια λιχουδιά κάθε μέρα, ώστε να μην στερούμαστε και να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά.
Η στέρηση γρήγορα μας εξοντώνει, καθώς είναι τρομερά δύσκολο να παραμείνουμε συνεπείς σε ένα πρόγραμμα διατροφής που μας κάνει να υποφέρουμε. Το κόλπο είναι να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας δίαιτα τροφές που λαχταράμε, οι οποίες ωστόσο να μαγειρεύονται με τρόπους που να μας προσδίδουν λιγότερες θερμίδες και να μην καταστρέφουν το διατροφικό μας πρόγραμμα.
4. Φτιάχνουμε σπιτικά αναψυκτικά
Εάν είμαστε φαν των αναψυκτικών και συνήθως ενδίδουμε στον πειρασμό, ίσως ήρθε η ώρα να αποφύγουμε όλη αυτή την περιττή ζάχαρη. Αναμειγνύουμε τον χυμό από ένα λεμόνο με σόδα, ανθρακούχο νερό ή απλό νεράκι και σερβίρουμε με αγγούρι και δυόσμο. Έτσι θα απολαύσουμε στο σπίτι το τέλειο αντιοξειδωτικό σπιτικό αναψυκτικό.
5. Επιλέγουμε τροφές που θα μας κρατήσουν χορτάτους χάρις στον υψηλό δείκτη κορεσμού
Μια καλή μερίδα πόριτζ (κρέμα βρώμης) ή ένα τοστ με βραστό αυγό και αβοκάντο αποτελούν πολύ καλύτερες επιλογές πρωινού σε σχέση με μια φέτα κέικ, μερικά μπισκότα ή ένα ντόνατ.
Κι όχι επειδή τα πρώτα έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά επειδή σε αντίθεση με τα έτοιμα γλυκίσματα πρωινού περιέχουν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και νερό, που μας κρατούν χορτάτους και έτσι μειώνουν τις επιδρομές μας στο ψυγείο.
6. Φροντίζουμε τα γεύματά μας να μπορούν να μεταφερθούν εύκολα όπου πάμε
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει να λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι. Και τι νόημα έχει να προσέχουμε εντός αλλά όταν κυκλοφορούμε εκτός να το ρίχνουμε στα σφολιατοειδή και στο πρόχειρο φαγητό;
Επομένως, επιλέγουμε σνακ που να μεταφέρονται εύκολα, ώστε ακόμα και στο γραφείο, στη δουλειά, στη βόλτα μας στο πάρκο να έχουμε πάντοτε μια υγιεινή εναλλακτική. Σε αυτό φυσικά θα μας βοηθήσουν και τα ταπεράκια μας.
Σπιτικά αλμυρά ή γλυκά μάφιν ή μια μερίδα κρέμα βρώμης με κανέλα, μπανάνα και ξύσμα πορτοκαλιού ή και μια φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής είναι μόνο μερικά από τα νόστιμα γεύματα που θα μας προφυλάξουν από τα θερμιδογόνα επεξεργασμένα σνακ.
7. Κάνουμε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται
Ορισμένες/οι πιστεύουμε ότι για να χάσουμε βάρος μετά τα σαράντα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε τις πιο σύνθετες υγιεινές συνήθειες, ενώ η τήρησή τους είναι απλά ανέφικτη.
Όσοι όμως καταφέρνουν να χάσουν βάρος και να παραμείνουν αδύνατοι, είναι εκείνοι που σε ό,τι αφορά το φαγητό, δεν καθιστούν τα πράγματα τρομερά περίπλοκα.
Απλώς προτιμούν σε σταθερή σχεδόν καθημερινή βάση γεύματα με κυρίαρχο συστατικό το άπαχο κρέας ή το ψάρι, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
Απλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας, που καλύπτουν τις ανάγκες όλης της οικογένειας, σε λογικές μερίδες, είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε ό,τι πετύχαμε.
(Mε πληροφορίες από eatthis).