Μετά από τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία και την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά την Τετάρτη, 12 του μήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν την συνάντηση των δύο ηγετών ως μία ευκαιρία για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μία μακρά περίοδο εντάσεων εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας. Η βελτίωση που έχει παρατηρηθεί μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία και η «διπλωματία των σεισμών» που ακολούθησε, με την Ελλάδα να βοηθά τη γειτονική χώρα, μπορεί να έχει συνέχεια και αυτό αναμένεται να επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το ότι διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε», έχει τονίσει ο πρωθυπουργός και αυτή τη θέση σημειώνουν σήμερα κυβερνητικά στελέχη.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει αναλυτικά για την τακτική της Άγκυρας και έχει τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, έχοντας όμως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συζητήσει τίποτα που θα σχετίζεται με τη αποστρατικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και γενικότερα το τουρκικό αφήγημα περί Γαλάζιας Πατρίδας. Επίσης έχει σημειώσει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς –πιο χαμηλής πολιτικής- και σε αυτό αναμένεται να δώσει έμφαση η ελληνική πλευρά. Όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι προς όφελος κανενός και μένει να φανεί αν η Τουρκία αλλάξει τακτική.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να ξεκινήσουν και πάλι το διάλογο οι δύο πλευρές και μετά από αυτήν αναμένεται να ακολουθήσουν συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)